В Італії дефіцит працівників по догляду за людьми похилого віку

В останні роки в Італії збільшується кількість самотніх літніх людей, які потребують професійному догляді.

Уход за людьми преклонного возраста фото

Зниження рівня народжуваності, яке спостерігається протягом багатьох років в Італії, неухильно призводить до старіння нації. При цьому зростає кількість людей похилого віку, які живуть самі, але не хочуть переселятися в спеціалізовані установи, а мають можливість найняти професійну доглядальницю. Однак, в країні спостерігається брак достатньої кількості людей, що займаються допомогою в побуті людей старшого покоління, яким уже важко справлятися з усіма необхідними справами.

Згідно зі статистичними даними, кількість літніх людей в Італії, які живуть одні, становить 3,8 мільйонів чоловік, що складає одну третину від загального числа людей старшого покоління. В Римі їх частка ще вище – 41 відсоток або 250 тисяч чоловік, причому більше половини жителів Італії, яким більше 85 років, ведуть домашнє господарство самостійно.

На сьогоднішній день, багато жінок зі Східної Європи, в тому числі з України, виконують обов’язки доглядальниць і помічниць по господарству. Але попит набагато перевищує пропозицію.

В Італії все більше експертів ринку праці і громадських діячів висловлюють думку, що необхідно значно збільшувати квоти на робочі візи громадянам третіх країн. Президент католицької організації sant’egidio Марко Импальяццо на зустрічі з прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте в Римі закликав збільшити в 2019 році квоту на робочі візи для іммігрантів з-за меж Євросоюзу до 50 тисяч замість нинішніх 31 тисячі. При цьому, виділити окремо квоту для жінок, які хочуть працевлаштуватися доглядальницями і помічницями по господарству.

Джерело: www.eurabota.ua