Плюси та мінуси життя в Японії

Сьогодні модно ставити в усьому в приклад японців і мріяти досягти їх рівня буття. Разом з тим на постійне життя в благополучну Японію зважуються тільки найвідданіші шанувальники її культури й особливого менталітету та сміливі фахівці, що їдуть туди працювати. Воно і зрозуміло – країна для середньостатистичного обивателя занадто самобутня, щоб жити в ній комфортно. Однак не всі бояться труднощів і з успіхом знаходять свій сенс життя на островах Стародавнього Ямато. Основне правило тут для удачі – заздалегідь знати, до чого конкретно готуватися.

життя в Японії

Зміст

  1. З чого почати?
  2. Чи допоможе англійська?
  3. Наймаємо житло
  4. Робота і заробітки
  5. Що і скільки коштує?
  6. Автомобіль – розкіш?
  7. Дозвілля та японські розваги
  8. Безперечні плюси
  9. Невикорінні мінуси

З чого почати?

Якщо рішення жити поруч з японцями прийшло після туристичної подорожі або особистої поїздки на японську землю, значить, хоч якесь уявлення про японську реальність є, можна приступати до наступних етапів підготовки до імміграції в Японію на ПМП. Однак якщо хочеться поїхати в країну Висхідного Сонця з нуля, навмання, слід враховувати, що звичайний сценарій прибуття за кордон, що працює для інших країн, тут може провалитися, починаючи вже з аеропорту. Чого варто тільки те, що традиційні листки прибуття-відбуття для проходження прикордонного контролю надруковані повністю по-японськи, але на англійську не продубльовані. А без правильного їх заповнення в країну ніхто не пустить. Тому новачкам, перш ніж рватися на острови назовсім або надовго, корисніше перший раз з’їздити туди як турист в складі забезпеченої гідом групи.

В крайньому випадку, слід максимально докладно проглянути якомога більше різних блогів, форумів, тематичних веб-сайтів, де Японія представлена очима українців, які безпосередньо в ній перебували довгий час або проживають нині. Благо, їх розповідей і відео в мережі досить багато. Їхати на острови самостійно рекомендується впевненим у своїх здібностях кмітливим людям. Інакше, за досвідом бувалих, не вдасться не тільки вибратися з аеропорту, влаштуватися на нічліг, не попастися на обман, але й елементарно купити чогось поїсти в перший час.

Чи допоможе англійська?

Добре володіючи англійською мовою можуть подумати, що їм будь-яка закордонна поїздка по плечу, а вже тим більше розвинена, цивілізована Японія, адже весь передовий світ знає English. Уявлення невірне і підведе з перших же кроків нового японського життя – японці практично не говорять по-англійськи. А ті, що говорять, соромляться своєї вимови та теж не говорять. Тому на більш-менш комфортне існування тут можна розраховувати, тільки знаючи місцеву мову. А ще краще, обидві іноземні мови разом. Тоді є хороший шанс отримати пристойну роботу в Японії, зробити кар’єру, завести корисне коло друзів.

Без мовних знань теж можливо переїхати та постійно проживати. Але це буде життя, повністю ізольоване від суспільства, і на діаспору україномовних краще особливо не сподіватися, вона дуже нечисленна. Більш того, всі офіційні документи, покажчики, газети, рахунки, оголошення виконуються державою тільки традиційними ієрогліфами. А від зверненого по-англійськи норовлять ввічливо, але швидше відійти. Так що мову вчити доведеться в будь-якому випадку, і почати робити це краще не прямо на місці, а дещо раніше.

Наймаємо житло

Для короткострокових візитерів держава створила відмінні готельні мережі. Однак тривалим постояльцям і переселенцям дешевше і розумніше найняти квартиру, бо день готелю з’їдає до 1,5 тис. українських гривень. Тим, хто їде по роботі часто надається службове житло.

Особливості місцевого ринку нерухомості:
  1. Вартість оренди окремої, однокімнатної квартири становить в середньому 15-20 тисяч укр. грн.
  2. Поняття габаритів, з огляду на щільність населення, відрізняються від звичних, рідних: невелика житлоплоща – 6-15 м2, середня квартира – 20-35 м2, великі апартаменти – все, що просторіше середніх.
  3. Чим ближче до центру міста, тим менше метраж квартири, тим вона дорожча. Більш містке житло на периферії дешевше.
  4. При укладенні договору оренди нерідко потрібна застава, рівна 2-3 місяцям оплати, комісія ріелтору в розмірі одного місяця оплати, а також спеціальний подарунок господареві «за ключі» – сума, рівна 1-3 місяцям оплати житла. При продовженні договору, за ключі слід «подякувати» знову.

 

Що стосується покупки власної житлоплощі, то тут свої тонкощі:
  1. Те, скільки коштує квартира, не залежить від стану будинку, де вона знаходиться, а залежить від віддаленості від центру.
  2. Апартаменти проміжного типу (середнє між «економ» і «бізнес») розміром близько 60 м2 стоять 10-12,5 млн. укр. грн.
  3. Великий, окремий будинок в межах міста обійдеться в ту ж суму, що звичайна, невелика міська квартира.
  4. Купівля житла можлива коштом державних іпотечних програм, що пропонують позики під 1% на 100 років (борг переходить у спадок).
  5. При покупці будинку на окремій ділянці землі угода обкладається шістьма видами податків і зборів, що разом складається в 10% від загальної вартості вкладення.
  6. Придбання місцевої нерухомості іноземцем зараховується йому в великий плюс при подачі заяви на громадянство або виду на проживання.

Основною трудністю для іммігрантів, яким потрібно забезпечити себе житлом в Японії, виступає те, що багато агентств нерухомості відверто не хочуть вести справи з іноземними громадянами. Ті ж, що надають такі послуги, схильні сильно завищувати ціни, сподіваючись на нерозуміння мови та ситуації. Тому житло краще шукати з місцевим посередником, який паралельно може виступити заспокійливим підозрілих агентів поручителем.

Робота і заробітки

Повноцінне життя в Японії неможливе без роботи, якщо тільки на рахунках не лежить пара вільних мільйонів йен. Але на заробітки корінних остров’ян рівнятися не варто – іноземцям держава дозволяє отримувати зарплату, еквівалентну сумі, не вище 1,5 тис. доларів США. Проте, і на ці гроші прожити можна. Але тільки якщо годувати себе одного. Родині потрібен дохід від 2-2,5 тис. доларів.

Інше питання – як знайти нормальну вакансію. Низько кваліфікована праця іммігрантам недоступна за двома правилами:

  • не брати іноземців на посади, куди є багато кандидатів серед самих японців;
  • не брати іноземців без знання мови.

Так що навіть двірником, продавцем або прибиральницею так просто вступити до японців не вийде.

Добре знаючих японську мову виручить місцеве законодавство, яке зобов’язує викладати мови тільки їх носіями – можна влаштуватися викладачем української в навчальних закладах. Решті краще бути кмітливими IT-ішниками або талановитими науковцями. Саме на цих теренах знаходять себе 95% співвітчизників у Японії. Ще одна сфера діяльності, що може принести заробіток іноземцю – рідкісні здібності до дизайну та моди.

Що і скільки коштує?

Високий рівень життя не виключає високих цін. Станом на 2018 рік, ціни на харчі встановлені такі:
  • хліб: 182 ¥ або 55 укр. грн.;
  • молоко, л: 175 ¥ або 52 укр. грн.;
  • картопля, кг: 1180 ¥ або 352 укр. грн.;
  • рис, кг: 373 ¥ або 111 укр. грн.;
  • яйця, коробка по 12 шт.: 218 ¥ або 65 укр. грн.;
  • м’ясо, кг: від 830 до 1800 ¥ або від 250 до 535 укр. грн.;
  • курка, кг: 644 ¥ або 192 укр. грн.;
  • чай в пакетиках, упакування: 218 ¥ або 65 укр. грн.;
  • апельсини, яблука, кг: 317 ¥ або 95 укр. грн.;
  • вино, 0,7: 787 ¥ / 235 укр. грн.;
  • пиво, 0,5: 182 ¥ / 54 укр. грн.;
  • саке, 0,3: 462 ¥ / 138 укр. грн..

інше:

  • сигарети, пачка: 400 ¥ / 119 укр. грн.;
  • метро, проїзний на день 1000 ¥ / 298 укр. грн.;
  • бензин, л: 103 ¥ / 30 укр. грн..

Іншими словами, щоб отримати приблизні гривневі дані, потрібно ціну на товари в ієнах помножити на 0,3. Також варто знати, велика кількість японських магазинів знижує свої розцінки за пару годин до закриття (ввечері).

Автомобіль – розкіш?

Попри лідерство серед автомобільних виробників, самі японці вважають за краще обходитися без особистого транспорту, за винятком велосипедів. Причини цього: велика вартість бензину (в 1,5 раза вище, ніж в Україні), велика завантаженість вулиць, нестача стоянок. Автомобілі використовують здебільшого заміські жителі для поїздок на роботу.

Таксі є скрізь, посадка 100-150 гривень, але кінцева ціна виростає в рази, бо по дорозі враховуються: час виклику, час поїздки, кілометраж, умови. Кілометр коштує близько 25 гривень. Найзручніше їздити на громадському транспорті. Його робота організована на дуже високому рівні – поїзди метро, автобуси, тролейбуси-трамваї, пороми – ніщо, ніколи не спізнюється, навіть ненадовго. Тому планувати дорогу і день можна спокійно до хвилини.

Дозвілля та японські розваги

Найбільш поширені розваги нащадків самураїв:

  • шопінг;
  • посиденьки в кафе, барах;
  • сеанси кіно;
  • телебачення;
  • корпоративи (особливо на природі);
  • день, проведений з родиною.

Відпочивати з друзями за чашкою кави або з випивкою в барі цілком прийнятний за цінами, можна порівняти з київськими розцінками. Але кіно недешеве – від 250 до 500 гривень за сеанс. Вихід – ловити дні зі знижкою, коли привілеями користуються або дівчата, або хлопці, або студенти й так далі. Найдорожче квитки на прайм-тайм, дешевше в не пікові години.

Шопінг японці обожнюють, але зовсім не в плані покупок одягу і фурнітури, а щодо новинок технологій, комплектуючих, гаджетів. Країна любить і вміє виробляти такий товар, тому за ціною він нижчий, ніж за кордоном. Місцеве телебачення українській людині, швидше за все, здасться нудним – багато реклами про їжу, багато ток-шоу, передач про вибір продуктів. Зате немає засилля негативних, політичних і кримінальних новин.

Безперечні плюси

Резюмуючи, можна сказати, що крім того, що рівень життя в Японії дуже високий, українців чекають наступні плюси:
  • важливий, своєчасний сервіс, незалежно від статусу клієнта;
  • чистота на вулицях;
  • заборона заважати навколишнім гучною балаканиною по мобільному, особливо в громадському транспорті;
  • мала кількість пробок, включаючи мегаполіси, оскільки сильно розвинена система дорожніх розв’язок;
  • добре поставлена мережа громадського харчування, безліч кафе, де можна вільно наїстися за невелику суму;
  • ідеальні туалети;
  • чуйність на вулицях;
  • японці не мають звички красти, привласнювати залишені без нагляду, забуті випадково речі.

Це основні переваги. Є також маса інших особливостей, які здатні порадувати іноземних громадян, особливо східного менталітету.

Невикорінні мінуси

Що може приїжджим в Японію не сподобатися:

  • навіть ідеально вивчивши мову, звичаї, звички, іноземець все одно назавжди залишиться для місцевого населення чужаком, хоча ставитися до нього будуть добре;
  • житлові будинки країни Висхідного Сонця не передбачають центрального опалення, взимку доводиться зігріватися своїми силами;
  • на всі товари які купуються, додатково накладається державний збір 8%;
  • не вітається зайва ініціативність на роботі, відкритість.

Втім, японські плюси та мінуси дуже суб’єктивні, і для когось можуть помінятися місцями.

Люди, які обрали постійне проживання в Японії, можуть розраховувати на громадянство або хоча б право на ПМП тільки через 5 років відданості новій батьківщині. Хоча це не дає їм жодних гарантій успіху. Щоб держава назвала іноземця своїм підданим, потрібні дуже вагомі підстави та дуже багато позитивних характеристик, включаючи фінансову забезпеченість і хорошу роботу.