У 2018 році в єврозоні може стартувати справжній економічний бум

Аналітики Bloomberg підвищують прогноз, в цьому році зростання економіки ЄС очікується на рівні 2,2%, цей показник впритул наблизився до десятирічного максимуму в 2,4%.

рост экономики ЕС

У щомісячному опитуванні Bloomberg респонденти впевнено говорять про зростання ВВП єврозонина 2,2%. Коли на початку 2017 року спостерігалося деяке зниження темпів, то аналітики виявляли стриманість в прогнозах, але реальність внесла корективи.

Економічний рік в єврозоні розпочався з низки позитивних показників, в тому числі, більш оптимістичних очікувань в найбільших економіках – Німеччини і Франції. Зростання підтвердив і Європейський центральний банк. У документі, в якому повідомляється про грудневій нараді з питань політики, серед іншого, сказано, що зниження податків у США може чинити більший, ніж очікувалося, вплив на зростання економіки єврозони.

Ділова впевненість у Німеччині знаходиться на рекордно високому рівні, і це незважаючи на політичну кризу: після виборів у вересні коаліційний уряд під керівництвом канцлера Ангели Меркель ще не сформовано.

Проте, в кінці минулого тижня була досягнута попередня домовленість з соціал-демократами. Промислове виробництво в єврозоні зросло більше, ніж прогнозувалося в листопаді. У грудні індекс активності менеджерів із закупівель збільшився до максимального за 7 років.

Деякі експерти назвали сьогоднішній стан справ в економіці ЄС – «евробум».

Джерело www.bloomberg.com
16.01.2018