Через пандемію за межею бідності опинилися 230 мільйонів індійців

У минулому році близько 230 мільйонів індійців опинилися за межею бідності через пандемію. Згідно з новим дослідженням, найбільше постраждали жінки і молодь, і нинішня друга хвиля загрожує погіршенням становища.

В результаті карантину в березні минулого року близько 100 мільйонів людей залишилися без роботи, згідно зі звітом Університету Азима Премжі з Бангалора, з яких 15% не змогли знайти роботу до кінця минулого року.

Згідно з опитуванням, найбільше страждають жінки: 47% не можуть знайти роботу навіть після зняття обмежень. У звіті бідними називаються люди, що живуть менш, ніж на 375 рупій (5 доларів США) в день.

«Хоча доходи знижуються всюди, пандемія погіршила становище бідніших домогосподарств»,- йдеться в повідомленні.

Економіка Індії перебувала в тяжкому становищі ще пандемії COVID-19. У минулому році очікувалося, що 50 мільйонів індійців вийдуть з-за межі бідності, але замість цього були закриті підприємства (в квітні і травні) і 20% домогосподарств залишилися без доходу.

«Зайве говорити, що друга хвиля тільки погіршить ситуацію», – сказав Аміт Базолі, один з авторів звіту.

Багато сімей справляються з втратами, витрачаючи менше на їжу і грузнучи в боргах. При цьому 20% респондентів вважають, що споживання їжі не покращилося навіть через шість місяців після карантину.

«Ми вважаємо, що зараз терміново необхідна додаткова державна підтримка з двох причин – щоб компенсувати торішні збитки і передбачити вплив другої хвилі», – йдеться в дослідженні.

“Автори звіту закликали Нью-Делі розширити бюджетні стимули, надавши безкоштовне харчування і грошові перекази найуразливішим домогосподарствам, а також запустити програму зайнятості в найбільш постраждалих районах”, – повідомляє AFP.