Європейський центральний банк попередив про рецесію, як в 2008 році, через коронавирус

Крістіна Лагард, президент Європейського центрального банку (ЄЦБ), попередила, що епідемія нового коронавируса може викликати економічну кризу на континенті, подібну той, що була у 2008 році, якщо уряди країн не нададуть фінансову підтримку своїм економікам.

Раніше Лагард розмовляла по телефону з деякими європейськими лідерами і закликала їх вжити заходи і більше інвестувати в боротьбу з економічним впливом епідемії.

Глава ЄЦБ додав, що в іншому випадку Європа може зіткнутися з «сценаріями, які нагадають багатьом з нас про велику фінансову кризу 2008 року». Лагард також сказала, що ЄЦБ розглядає всі варіанти напередодні засідання 12 березня, яке, як очікується, призведе до зниження ставок по депозитах і більш широким заходам для усунення потенційної фінансової нестабільності.

Це включає в себе економічні стимули для банків продовжувати кредитування ЄС і тримати гроші в блоці.

Однак вона попередила, що ці заходи будуть працювати тільки в тому випадку, якщо вони будуть повністю підтримані урядами ЄС. Лагард додала, що лідери блоків повинні забезпечити банкам можливість надавати кредити підприємствам, які постраждали від епідемії, і вводити свої власні заходи економічного стимулювання. За словами Лагард, економічні наслідки застосування коронавируса будуть тимчасовими тільки в разі адекватного реагування.

Президент ЄЦБ прокоментував дії деяких країн, але вона вважає, що ще багато що належить зробити. Вона сказала, що збиток від епідемії буде поширюватися на інші країни, і без сміливих і рішучих дій лідери ЄС ризикують ситуацією, яка призведе до «часткового краху їхніх економік».