Гнів і надзвичайні заходи в містах на Балканах, задушених смогом

Великі міста в декількох країнах на Балканах постраждали від небезпечного рівня смогу в останні дні, що викликало гнів серед жителів і офіційні попередження про те, щоб залишатися в приміщенні і уникати фізичної активності на відкритому повітрі, повідомляє Associated Press

Уряд Сербії зібрався на екстрену нараду для вирішення цієї проблеми незабаром після піку рівня забруднення повітря у вихідні дні, який викликав надзвичайні заходи в боснійської столиці Сараєво.

У доповіді минулого року, підготовленому Програмою Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, вказується, що в Сараєво, мабуть, найбільш забруднене повітря в Європі, в той час як в середньому люди, які живуть на Західних Балканах, втрачають до 1,3 років свого життя в внаслідок забруднення повітря.

Хорватська поліція закликала жителів столиці Загреба користуватися громадським транспортом і уникати мотоциклів або моторолерів.

Високі концентрації токсинів в повітрі характерні взимку в балканських країнах, які сильно залежать від електростанцій, що працюють на вугіллі, і де люди їздять на старих автомобілях і використовують дрова і вугілля для опалення. В останні дні вітер і густий туман посилили проблему.

Незважаючи на те, що страждають десятки великих і малих міст по всьому регіону, найважчим є ситуація в Сараєво, яка знаходиться в глибокій долині, оточеній горами.

Протягом більшої частини минулого тижня рівень дрібнодисперсних частинок був,  в два рази – а іноді і в вісім разів – вище, ніж рівень, визначений Європейським союзом як безпечний.

Зростаюче забруднення розлютило екологів як в Боснії, так і в Сербії, заявивши, що влада робить занадто мало для вирішення проблеми, причому з великою затримкою.

«Повітря, яким ми дихаємо, отруює і вбиває нас», – пише Добриця Веселінович з групи «Не топіть Белград» у відкритому листі на цьому тижні з проханням про відставку мера Белграда, додаючи: «Чому ніхто нічого не робить?»

Белград був покритий смогом протягом декількох днів, особливо це стосується низько розташованих районів. Сьогодні на сайті міського управління охорони здоров’я з’явилося попередження: «Белградський повітря забруднене!»

Але департамент охорони здоров’я порадив не впадати в паніку. За їх словами, проблема пов’язана з поєднанням неефективного споживання енергії, застарілого промислового устаткування і використання викопних видів палива взимку, в тому числі низькоякісного бурого вугілля.

Експерти попереджають, що ці та інші екологічні проблеми можуть навіть ускладнити зусилля Сербії та інших балканських країн щодо вступу до Європейського Союзу.