На Сицилії зафіксована найвища температура в історії Європи

“Місто на Сицилії зафіксувало найвищу температуру в історії Європи”, – повідомляє The Independent з посиланням на заяву місцевої метеорологічної служби.

“У древніх Сіракузах, розташованих на південно-східному узбережжі острова, вчора температура піднялася до 48,8 градусів за Цельсієм”, – повідомляє щоденна газета Corriere della Sera з посиланням на дані Сицилійській агрометеорологічного інформаційної системи (SIAS). Якщо ця температура підтвердиться, вона перевищить попередній європейський максимум — 48 ° C, зареєстрований в Афінах в 1977 році.

Хоча цей рекорд був прийнятий Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО), він заперечується деякими кліматологами і метеорологами.

У відповідь на новини з Сіракуз шотландський метеоролог Дункан Скотт сказав, що скоро будуть нові записи. «На даний час розгортається небезпечна хвиля спеки, що охоплює більшу частину Північної Африки і Південної Європи. У найближчі дні центр спеки зміститься трохи на захід і північ. Нові рекорди неминучі», – сказав він.

Як і багато інших регіонів Європи і Північної Африки, Сицилія в останні тижні постраждала від сильних пожеж.

За словами місцевих пожежних, всього за півдня було проведено більше 3000 операцій з гасіння пожеж на Сицилії і Калабрії.

«Ми повинні негайно відреагувати на цю надзвичайну ситуацію, надавши економічну допомогу тим, хто втратив все», – сказав міністр сільського господарства Стефано Патуанеллі.

Не менш тривожні ситуації в Греції, Туреччині та Тунісі, коли пожежі виходять з-під контролю і призводять до людських жертв. Багато жителів були змушені покинути свої будинки, перш ніж вони були охоплені полум’ям.

Лісові пожежі також продовжують спустошувати Каліфорнію та інші частини Північної Америки після безпрецедентної аномальної спеки.