Суд США не дозволив Трампу приховувати документи про штурм Капітолію

Палата представників США (нижня палата Конгресу США) матиме доступ до сотень документів часів правління Дональда Трампа, пов’язаних із штурмом Капітолію 6 січня. Про це йдеться в ухвалі суду, цитованій CNN.

Вирок судді Тані Чуткан із окружного суду Вашингтона – удар по зусиллям Трампа щодо збереження в секреті понад 700 сторінок документів, які він провів у Білому домі, хоча його юридична команда, швидше за все, подасть апеляцію.

У жовтні колишній президент подала позов до комісії Конгресу з розслідування нападу, стверджуючи, що її запити документів були «незаконними» та «необґрунтованими».

Очікується, що у п’ятницю Національний архів США передасть до Палати представників низку документів, у тому числі звіти про переговори у Білому домі, відео та графіки, що стосуються 6 січня, а також рукописні нотатки високопосадовців.

Постанова також може допомогти Палаті представників отримати додаткову інформацію від людей, які оточують Трампа, включаючи свідків, які отримали повістки до суду, але ще не розмовляли з комітетом.

«Суд вважає, що суспільний інтерес полягає в тому, щоб дозволити – а не заборонити – об’єднану волю законодавчої та виконавчої влади розслідувати події 6 січня та запобігти їм у майбутньому», – написав суддя Чуткан у заяві на 39 сторінках. .

Нагадаємо, 6 січня цього року прихильники Дональда Трампа штурмом взяли будівлю Конгресу США, щоб завадити утвердженню результатів президентських виборів у листопаді 2020 року, на яких переміг Джо Байден. Було заарештовано понад 670 осіб, збитки оцінюються в 1,5 мільйона доларів.