Швейцарія: корисна інформація для біженців з України

Для в’їзду необхідний біометричний паспорт, але Швейцарія надає винятки для громадян України, які не мають документів, якщо немає вагомих причин проти в’їзду. Коронавірусні обмеження для тих, хто прибуває з України, скасовані.

Умови перебування у Швейцарії

З 12 березня Швейцарія застосовує статус тимчасового захисту “S” для громадян України, які змушені були покинути країну через війну. Статус тимчасового захисту надає громадянам України право на проживання у Швейцарії до одного року із подальшим продовженням терміну перебування.

Крім громадян України та членів їхніх сімей, статус захисту S надається також громадянам третіх країн, які залишили Україну за наявності у них дійсного посвідчення на проживання в Україні та неможливості безпечного повернення до держави їх громадянства.

Люди, які набувають статусу захисту S, можуть виїжджати за кордон і повертатися до Швейцарії без дозволу на поїздку. Статус надає право на тимчасове житло, соціальну допомогу, підтримку та безкоштовну медичну страховку. Діти можуть ходити до школи. Ви можете шукати оплачувану роботу (включно з віддаленою) без очікування.

Для отримання статусу тимчасового захисту необхідно стати на облік у федеральному центрі притулку. Список центрів, що надають притулок, є ось тут: https://www.sem.admin.ch/sem/en/home.html.

Або можна заздалегідь заповнити просту анкету gesuch-schutzstatus-s.pdf і надіслати її на anmeldung_ukraine@sem.admin.ch або звичайною поштою на адресу, вказану в анкеті. В анкеті повинні бути вказані координати сторони, що приймає вас у Швейцарії. Після цього ви отримаєте на свій email підтвердження вашого запиту, дату та час запису на реєстрацію для набуття статусу S.

Детальний опис того, що дає статус S читайте тут.

В’їзд із тваринами

Для в’їзду до Швейцарії з твариною потрібно заповнити реєстраційну форму та надіслати її petsukraine@blv.admin.ch. Після цього власники будуть проінформовані про необхідність вживання будь-яких додаткових заходів.

Транспорт

Добратися до Швейцарії можна за допомогою авіа (https://avia.tripmydream.com/), міжнародного залізничного сполучення (https://t.me/tripmydream/7222) або автобусів. Для українців зараз безкоштовний весь муніципальний транспорт Швейцарії, а також проїзд поїздами TGV LYRIA та SBB CFF FSS.

Важливо: для безкоштовного проїзду потрібно пред’явити ID-карту статусу S або інший документ, що підтверджує цей статус. Якщо ви тільки прибутку і ще не встигли його оформити, можна проїхати і без нього.

Якщо ви прибули до Швейцарії на своєму авто, то віньєтку купувати не потрібно.

Житло

https://takecarebnb.org/en

https://www.sharemyhome.org/uk/i-need-a-home

https://icanhelp.host/

https://www.host4ukraine.com/?q=france

https://prykhystok.in.ua/

Робота

Отримавши дозвіл на проживання S, ви отримуєте право на роботу та ведення бізнесу в Швейцарії.

Вакансії можна знайти на цих ресурсах:

https://jobs.ch/

https://ukraine-refugees.work/?lang=uk

https://t.me/jobforukrainians

https://t.me/job_sw_ukrainians

http://adeccojobsforukraine.com/

https://www.ch.issworld.com/de-CH

Чати та групи допомоги:

https://t.me/refugeesinSwitzerland

Relocation Help Group CH +41 79 599 96 01 (WhatsApp, Viber)

Корисна інформація

https://www.sem.admin.ch/sem/de/home.html

https://solidariteukraine.ch

https://www.fluechtlingshilfe.ch (для українців, які перебувають у кантоні Женева).

Посольство України у Швейцарії та Ліхтенштейні (http://switzerland.mfa.gov.ua/), Адреса: Feldeggweg 5, CH-3005 Bern, emb_ch@mfa.gov.ua, +41 31 352 23 16 / +41 76 701 10 88 (гаряча лінія).

Джерело: https://t.me/tripmydream