Два унікальних діамантових браслета королеви Марії-Антуанетти виставлені на торги

“Два чудових діамантових браслета, що належали королеві Франції Марії-Антуанетті, будуть виставлені на аукціон в Женеві в кінці цього року”, – повідомив аукціонний будинок Christie’s.

Браслети, кожен з яких інкрустований 112 діамантами, будуть продані разом, і, за оцінками, сума, яку повинен заплатити їх новий власник, складе від 2 до 4 мільйонів доларів.

«Ця оцінка включає не тільки виняткову цінність діамантів, а й можливість носити прикраси, які колись носила знаменита королева Марія-Антуанетта», – сказав AFP ювелірний експерт Christie’s Сесіл Кізамоло.

У 2018-му натуральна перли і діамантовий медальйон, що належали цій нещасній королеві, були оцінені Christie’s в 1-2 мільйони доларів, але на аукціоні було заплачено 36 мільйонів.

Марія-Антуанетта, остання королева Франції, була страчена на гільйотині в Парижі в жовтні 1793 в віці 38 років.

Доля Марії-Антуанетти була непростою: вона пережила смерть дітей, страту свого чоловіка, ненависть французького народу і була страчена, так і залишившись незрозумілою.

Кізамоло зазначає, що не тільки історія робить браслети винятковими, а й діаманти, розмір яких варіюється від 1 до 4 карат. За оцінками аукціонного будинку, діаманти в браслетах складають від 140 до 150 карат. Ще одна унікальна особливість цих двох прикрас – їх можна з’єднати одну з одною і носити, як намисто.

Королева замовила браслети у ювеліра Шарля Огюста Бемера в Парижі в 1776 році, через два роки після сходження на престол. Вона заплатила 250 000 фунтів стерлінгів, що було величезною сумою на той час.

Цікаво також, що перш, ніж намагатися втекти з Франції з королем Людовіком XVI і їх дітьми, королева спочатку хотіла переконатися, що її прикраси були відправлені в безпечне місце за межами країни. Їх відправили до Брюсселя, де правила її сестра Марія-Крістіна, а потім – на батьківщину королеви, до Австрії, якою правив її племінник.