Дослідження: коктейль антитіл AstraZeneca не завжди захищає від коронавіруса

“Клінічне випробування терапії антитілами проти COVID-19, розроблене британською фармацевтичною компанією AstraZeneca, дало негативні результати”, – повідомила сьогодні Politico.

AZD7442 – комбінація двох різних моноклональних антитіл – не привела до статистично значимого зниження ризику симптоматичного COVID-19 після контакту з вірусом, не досягнувши основної кінцевої точки дослідження.

У клінічному випробуванні брав участь 1 121 невакцинований учасник, який за останні вісім днів був інфікований COVID-19. Двом з трьох учасників дали антитіла, а іншим дали плацебо.

Остаточний результат показав 23 випадки COVID-19 з симптомами після AZD7442 і 17 випадків з плацебо.

Фармацевтична компанія відзначила, що за допомогою препарату вдалося знизити ризик розвитку симптоматичної інфекції на 33%, але цього було недостатньо для досягнення порогу клінічної значущості.

Аналіз даних показує, що у випадках, коли не було попереднього впливу, «AZD7442 знижував ризик розвитку симптоматичного COVID-19 на 73%».

Раніше було показано, що вакцина з моноклональними антитілами, що імітують природний захист організму від вірусів, успішно лікує COVID-19 у вже інфікованих людей, і Європейська комісія підписала угоди про лікування антитілами.