Україна – Естонія: Чи «Потяг чотирьох столиць» досягне Таллінна?

Українська залізниця оголосила про початок переговорів з Естонською залізницею щодо можливості розширення маршруту нового поїзду Київ – Рига до Таллінна. Український перевізник також назвав успішним досягнення транспортників після перших восьми рейсів “Потяга чотирьох столиць”.

У вересні розпочав свій маршрут “Потяг чотирьох столиць” з Києва до Риги.

Маршрут поїзда проходить через Мінськ та Вільнюс. Ініціатором ведення цього з’єднання була українська сторона. Українські залізниці (Укрзалізниця, UZ) позначили нові поїзди з номерами 31 (у напрямку до Риги) та 32 (у напрямку Києва). Керівники Укрзалізниці повідомили, що найближчим часом маршрут може бути розширений і досягне наступної європейської столиці – Талліна.

Естонська залізниця (Eesti Raudtee AS, EVR) проявила зацікавленість у розширенні маршруту “Потягу чотирьох столиць” в Таллін. Початковий період експлуатації пари поїздів 31/32 був описаний як успішний.

Першими маршрутами (їх було 8) скористалися приблизно 2,1 тисячі мандрівників (поїзд працює в певні дати). Тисячі пасажирів скористалися цим маршрутом подорожуючи до Литви (або з Литви), ще 950 мандрівників подорожували до Латвії. «Наразі прибутковість цього маршруту близька до нуля», – повідомляють в прес-службі УЗ.

“Отже, ми можемо назвати успішним запуск цього поїзда”, – повідомляють в Українській залізниці.

Переговори між УЗ та ЄВР розпочнуться у грудні цього року. «На даний час проводяться попередні консультації з усіма (поточними) учасниками проекту»,- вказують в УЗ. Це Білоруська залізниця (Білоруська залізниця, BCz), Литовська залізниця (Lietuvos Geležinkeliai, LG) та Латвійська залізниця (Latvijas dzelzceļš, LDz).

Наступні рейси “Поїзда чотирьох столиць” заплановані на 30 листопада та 6 грудня (не було опубліковано жодного детального графіка в рамках нового графіка, що набере чинності з 9 грудня). Загальний час проїзду з Києва до Риги становить 18 годин 54 хвилини. Тим не менше, мандрівники не чекають на довгу перевірку документів митниками, за 25 хвилин до запланованого часу виїзду з Києва, відбувається паспортний та митний контроль всередині вагонів.

Джерело: www.eurabota.ua

30.11.2018