Незвичайні вибори: на пост президента в Естонії всього один кандидат

Сьогодні в Естонії відбудуться незвичайні президентські вибори. Як повідомляє Associated Press, вперше за 30-річну історію країни, з моменту здобуття незалежності від Радянського Союзу, є тільки один кандидат – директор музею.

П’ятирічний термін повноважень президента Керсти Калулайд закінчується 10 жовтня. Сьогодні парламент, що складається з 101 члена, проголосує за те, хто змінить її на цьому в основному церемоніальному пості.

Термін подачі заявок закінчився в суботу, і єдиним кандидатом, який отримає юридичну підтримку, як мінімум, 21 депутата, є Алар Каріс, директор Естонського національного музею. Він колишній головний державний аудитор, а також ректор Тартуського університету. “Той факт, що на виборах буде тільки один кандидат, викликав замішання в країні”, – пише 24 Chasa.

AP відзначає, що кілька політиків закликали до зміни правил, за якими обирається президент, і навіть були голоси, що закликають до зміщення глави держави.

«Вибори з одним кандидатом належать радянської епохи. Це неетично, але, як не дивно, законно», – написав у недавньому коментарі колишній міністр закордонних справ Яак Йерут.

Якби президент обрався на загальних виборах, то популярний ліберал Калулайд балотувалася б на другий термін поспіль, оскільки вона має відповідне конституційне право.

Однак, відома своїми відвертими коментарями про політиків і заходи уряду, вона не користується підтримкою законодавців. Правляча правоцентристська коаліція, в яку входять Партія реформ прем’єр-міністра Кая Калласа і Центристська партія, підтримала 63-річного Каріса. Кваліфікаційна більшість в дві третини, тобто 68 голосів, потрібна для обрання відповідного кандидата в президенти. У правлячій коаліції 59 депутатів. Каріс, ймовірно, заручиться підтримкою, як мінімум, дев’яти депутатів від трьох опозиційних партій.

Якщо сьогодні президент не буде обраний, то у вівторок може бути проведено ще два тури голосування.

Якщо парламент все ж не зможе обрати главу держави, вибори будуть проведені спеціальною колегією вибірників з 208 членів, яка збереться у вересні.

Отримавши незалежність в 1991 році колишня радянська республіка з населенням 1,3 мільйона чоловік на даний час є членом ЄС і НАТО.