Новий Генеральний секретар ООН буде обраний до кінця місяця

Вибори генерального секретаря ООН повинні відбутися в цьому місяці, і Антоніу Гутерріш залишається єдиним кандидатом. Про це повідомив постійний представник Естонії при ООН Свен Юргенсон на прес-конференції в зв’язку з початком головування Естонії в Раді безпеки всесвітньої організації.

Як зазначив Юргенсон, «в червні відбудеться дуже важлива для ООН подія – вибори нового генсека». «Це станеться під час нашого президентства», – сказав він, але точна дата не призначена.

На початку січня Гутерріш оголосив в листі до Генеральної Асамблеї ООН і Ради Безпеки, що він буде балотуватися на другий термін в якості генерального секретаря ООН. Перший термін Гутерріша закінчується в кінці 2021 року.

Генеральний секретар обирається Радою Безпеки ООН і затверджується Генеральною Асамблеєю. Термін його повноважень становить п’ять років з можливістю переобрання. Кількість років не обмежена, але поки ніхто не займав цей пост більше 10 років.

Відповідно до встановленої практики Генеральний секретар ООН не може бути обраний з числа представників постійних членів Ради Безпеки США, Росії, Франції, Великобританії та Китаю.