Як стати громадянином Швеції: корисні поради для іммігрантів

Під час свого виступу 18 лютого американський президент Трамп з метою ілюстрації зв’язку проблеми біженців з міжнародним тероризмом згадав про терористичному акті в Швеції, якого в дійсності не було.

Пізніше Трамп пояснив, що його заява ґрунтувалася на репортажtе про злочинності в Швеції, який він подивився напередодні на каналі Fox News. Насправді ця країна може похвалитися одними з найщасливіших людей на землі, прекрасним законодавством по догляду за дитиною, системою охорони здоров’я, захоплюючими пейзажі, і все це заохочує тисячі людей щорічно іммігрувати в цю країну.

Однак рішення на отримання громадянства вимагає, щоб ви жили в країні протягом п’яти років і мали “подтвержденность” особи. А ще звикнути до зимової ночі. Ось інструкція для тих, хто хоче стати шведом.

Якщо вимоги за віком для дорослих є непорушними, то діти мають певну свободу дій. Батьки дитини віком до 12 років можуть подати заяву на отримання громадянства своєю дитиною у випадку, якщо хтось з них є громадянином Швеції. Діти старше 12 років, повинні підписати згоду на набуття громадянства за власним бажанням. Після досягнення дитиною 15-річного віку, він повинен довести, що проживав у Швеції протягом принаймні трьох років і не мав проблем з законом, це підкреслює міграційна служба Швеції.

Бути в змозі підтвердити свою особу

У цьому може послужити паспорт або інший документ з фотографією. Як альтернативний варіант, ваш родич або кохана людина може підтвердити вашу особу, але за умови, що він є громадянами Швеції. Згідно службою імміграції, підтвердженням близькості має бути факт спільного проживання до того, як ви переїхали до Швеції. “Ви проживати разом протягом такого періоду, читаємо у вимогах, який дозволить вашій половинці знати про ваше минуле та історію життя достатньо, щоб підтвердити вашу особу”.

Ви повинні мати постійне місце проживання в Швеції

Якщо ви плануєте пробути в Швеції більше, ніж 90 днів, працювати, навчатися або почати власний бізнес, ви повинні подати заяву на отримання виду на проживання. Це вам необхідно, щоб в результаті отримати громадянство.

Проведіть п’ять років на постійному місці проживання

Якщо ви хочете стати справжнім шведом громадянином, повинні довести, що ваші наміри серйозні. Існує можливість скоротити термін вашого проживання в межах країни, або за її межами, якщо ви жили з громадянином Швеції протягом двох років. У такому разі в Швеції перед отриманням громадянства вам необхідно прожити безперервно лише три роки.

Звертайтеся краще

Швеція однозначно дає зрозуміти: громадяни повинні підкорятися закону. “Щоб стати громадянином Швеції, ви повинні вести себе добре протягом усього перебування в Швеції, кажуть в офісі з імміграції. Шведське Міграційне Агентство звертає увагу на те, як ви вели себе раніше, так і на те, як ви будете вести себе на вашу думку в майбутньому, Агентство перевіряє, чи є у вас які-небудь неоплачені борги у Швеції, чи здійснювали ви злочини, порушували громадський порядок.

Вивчіть шведська мова (навіть якщо технічно це вам не потрібно)

Для шведів не проблема спілкуватися англійською. Спочатку це досить зручно, проте надалі це може перетворитися в проблему, якщо ви захочете повністю інтегруватися в шведську культуру. Це ще не кажучи про те, що вивчити шведську мову досить важка справа. (На щастя, вам не доведеться складати іспит на знання мови при отриманні громадянства). Задумайтесь над тим, щоб записатися на безкоштовний мовний курс “Шведська для іноземців”.

Будьте готові до великої кількості кави

Шведи це працьовитий народ, проте ніяк не можуть обійтися без однієї-двох перерв. Кожен день вони сідають за чашечку кави з чимось солодким і насолоджуються життям. Це традиція, відома як “фіка”. І вона допоможе вам як соціалізуватися, так і вижити.

Придбайте високоякісне зимове пальто і приготуйтеся до темряві

У Швеції влітку день може тривати протягом 20 годин. Однак у зимові місяці в той же час цю країну поглинає темрява. Ці холодні місяці будуть для вас суцільною темрявою, яка до того ж супроводжується негативною температурою. Тож, готуйтеся до відсутності сонячного світла. Принаймні, ця країна прекрасна і в темряві.

Формальне вбрання у Швеції понад зразок професійного в США, дозволяє звичайним офісним працівникам, якщо вони не чиновники, не носити дрес-коду. В основному, вам підійдуть джинси. Придбайте собі один костюм або плаття, більше вам не знадобиться.