Імміграція в Фінляндії для українців

Українці цікавляться переїздом в європейські країни. Імміграція в Фінляндію можливість облаштування життя в економічно благополучній державі.

Інформація в статті підкаже, як на легальному підставі іммігрувати в Фінляндію, які кроки потрібно зробити для отримання права на проживання.

Чому Фінляндія приваблює іноземців?

Финляндия фото

Північна країна входить в десятку процвітаючих європейських держав. При переїзді в Фінляндію кожному іммігрантові пропонують особисту програму допомоги в інтеграції, безкоштовні курси з вивчення фінської мови, культури і традицій. Країна відрізняється відсутністю корупції, високим рівнем життя, соціальними гарантіями, безпекою, хорошою екологією, медичним обслуговуванням і визнаним у всьому світі якістю освіти. Фіни доброзичливо ставляться до дотримують закони країни іноземцям.

У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року імміграція в Фінляндії в першому півріччі 2018 року збільшилася на 5%. В країні сто тисяч російськомовних жителів. Зростає кількість бажаючих емігрувати до Фінляндії з

Як іммігрувати?

Еміграція в Фінляндію можлива на підставі відкритої національної візи категорії «D». Для її отримання необхідно обґрунтування мети візиту (варіанти розглянемо нижче). Список паперів уточнюйте у фінському Посольстві. Відкрита віза дозволяє запросити вид на проживання — ВНП Фінляндії на один рік з продовженням терміну.

ВНП протягом п’яти років дозволяє подати заявку на присвоєння права постійного проживання.

П’ять років ПМП (для деяких категорій осіб двох-трьох років) подають запит на присвоєння громадянства.

Стаж проживання вважається безперервним, якщо мігрант 183 дні в році перебував у Фінляндії і не виїжджав за межі країни на термін понад шість місяців без перерви.

Способи імміграції

Підставою для отримання візи тривалого перебування може бути:

  1. Працевлаштування в фінської компанії. Дозвіл на роботу оформляє роботодавець. Іноземцеві з не входять в Єврозону країн запропонують лише ті вакансії, для яких не вдалося знайти бажаючих серед громадян ЄС.

Підвищує шанси пошуку роботи з гідною оплатою у Фінляндії знання фінської мови хоча б на розмовному рівні. Підписаний трудовий контракт підстава для відкриття робочої візи і посвідки на проживання. Контракт і візу можна продовжити, якщо роботодавець зацікавлений у продовженні співпраці. Після чотирьох років проживання на підставі ВНП подають прохання на присвоєння статусу ПМЖ, а через два роки і громадянства.

  1. Реєстрація або купівля готового бізнесу в Фінляндії дозволяє відкрити бізнес візу. Співзасновником компанії повинен бути фінська громадянин. 50% членів правління повинні жити в ЄС. Мінімальний статутний капітал 2500 €. Бізнес імміграція в Фінляндію можлива, якщо компанія створює робочі місця для місцевих жителів і працює з прибутком.
  2. 3. Зарахування до фінський ВНЗ є підставою для студентської візи та оформлення ВНЖ. Умови прийому шукайте на сайтах університетів. Успішне проходження навчального курсу дозволяє продовжувати візу і ВНП щороку.

Учеба фото

Після закінчення навчання випускникам дозволено залишатися в країні шість місяців для пошуку вільних вакансій, але більшість отримує пропозиції про працевлаштування від фінських компаній задовго до закінчення освіти у Фінляндії та отримання диплома в період навчальної практики.

  1. Реєстрація шлюбу або партнерства з громадянином Фінляндії є підставою для отримання візи і ВНП. Три роки проживання у шлюбі або підтримання партнерських відносин дозволяють подати прохання на присвоєння громадянства.
  2. Возз’єднання сім’ї — отримали право на проживання особи можуть запросити до Фінляндії членів сім’ї (батьки, не перебувають у шлюбі діти до 18 років і дружини).

Члени сім’ї можуть скористатися безвізовим режимом або приїхати по туристичній візі. Прохання про вид на проживання подають у Фінляндії в місцеве відділення поліції.

Запрошуючій стороні потрібно документально довести, легальне надходження доходу достатнього покриття витрат на утримання рідних. Члени сім’ї отримають ВНП, але в більшості випадків їх візи не дають права на легальне працевлаштування.

  1. Репатріація — отримати право на проживання можуть прямі нащадки осіб, що мають у минулому громадянство Фінляндії (фінське походження підтверджують документально), але втратили його, по якійсь причині.

Для визнання репатріантом необхідно знати на достатньому для спілкування рівні фінською або шведською мовою. Знання мови підтверджують на іспиті і співбесіді в Посольстві Фінляндії.

Втрачене фінське громадянство можна відновити.

  1. Біженці — зуміли довести утиск особи в країні походження подають прохання про визнання біженцем і на підставі присвоєного статусу отримати вид на проживання.

Біженець повинен прибути зі своєї країни в Фінляндію легально (без проміжного перебування в інших державах).

При перетині кордону мігрант повинен обґрунтувати бажання отримати притулок. Статус біженця оформляють тільки у Фінляндії. Присвоєння статусу біженця не входить у повноваження розташованих на території інших держав фінських Посольств.

До отримання відповіді на запит кандидати живуть у спеціальних установах для переміщених осіб У разі позитивної відповіді (відсоток щасливчиків невеликий) біженці отримують на рік ВНП з можливістю правом продовження і правом працевлаштування, при наявності легального доходу через два роки подають заявку на ПМЖ.

Позитивні і негативні моменти проживання у Фінляндії

Імміграція в Фінляндії має плюси і мінуси, оцінити переваги і недоліки допоможуть відгуки.

До позитивних сторін відносять:

  1. Високу оплату праці.
  2. Гідний рівень життя.
  3. Високий рейтинг країни у світовому співтоваристві.
  4. Стабільну політичну й економічну обстановку.
  5. Гарантію громадянських і правових свобод.
  6. Низький рівень злочинності.
  7. Можливість оформляти мати підданство інших країн.

Пропонуємо оглянути відео про плюси проживання в Фінляндії.

Недоліком вважається:

  1. Складність вивчення фінської мови.
  2. Високі податки.
  3. Замкнутий спосіб життя фінів.
  4. Холодний клімат.

Також подивіться відео про мінуси проживання у Фінляндії.

Підіб’ємо підсумки

При дотриманні вимог імміграційної служби українці можуть отримати право на тривале проживання у Фінляндії, а згодом і громадянство.

Необхідно мати легальний дохід, здати іспит по фінській мові, вивчити фінські традиції і дотримуватися закону.