Бізнес в Австралії

Ділове середовище Австралії й особливості бізнес-культури поєднують в собі безліч прогресивних елементів підприємництва з різних країн світу. Наприклад, британський консерватизм і етикет, скандинавську рівноправність і інноваційний розвиток, американський прагматизм і прагнення до успіху.

Бізнес-імміграція до Австралії в 2017 році – це відмінна можливість для іноземців, включаючи росіян, українців, білорусів та інших громадян пострадянського простору переїхати в розвинену динамічну країну, де уряд активно нарощує торговельні зв’язки з різними регіонами світу, економіка показує стабільне зростання, а рівень життя один з найвищих на планеті.

Бізнес-імміграція до Австралії

В Австралії переважно доброзичливе населення, чудова природа, комфортний клімат, ідеальна інфраструктура і створені всі необхідні умови для благополучного проживання. Австралійські навчальні заклади  пропонують якісну освіту (вельми дорогу), а безробіття не перевищує 6%.

Переїзд до Австралії з метою відкриття бізнесу, або вкладення інвестицій, – дозволить отримати постійне проживання, а надалі й оформити австралійський паспорт. Ефективні програми уряду спрямовані не тільки на професійну імміграцію в Австралію, а й на залучення закордонних бізнесменів.

ЗМІСТ СТАТТІ

Як відкрити бізнес в Австралії

Не зважаючи на позитивні сторони й переваги від ведення бізнесу в Австралії, далеко не всім підприємцям вдається домогтися успіху й отримати прибуток в цій країні. Крім величезної конкуренції й потреби в істотних капіталовкладень, в більшості випадків, іноземці стикаються з додатковими вимогами, які дуже непросто виконати. Одне з них – це попереднє оформлення бізнес-візи.

Для спрощення механізму бізнес-імміграції в Австралію, в країні діє спеціальна система перевірки на відповідність вимогам місцевих міграційних законів і визначення економічної зацікавленості в залученні іноземних фахівців, у тому числі й бізнесменів, під назвою – Skill Select. Почніть підготовку до переїзду в Австралію для відкриття бізнесу із застосуванням згаданого ресурсу. Без цього візу – оформити не вийде.

У 2017 році законодавство Австралії передбачає кілька програм бізнес-імміграції, кожна з яких має певні умови для отримання візи й передбачає систему набору балів. В розрахунок системи набору балів в основному беруть: досвід підприємництва, рівень володіння англійською мовою, вік і сума інвестицій. Найбільш доступний варіант – це програма інновацій та інвестицій, що дозволяє оформити бізнес-візу категорії 188. Віза складається з 5 підкатегорій і в кожному випадку потрібно отримати запрошення від регіональної або федеральної влади Австралії.

Для кожної підкатегорії бізнес-візи в Австралію (188) передбачені конкретні вимоги до іноземців. Виділимо основні:

  1. Підтвердження зацікавленості окремого штату або держави в цілому в іноземного підприємця (Skill Select). Загальна сума балів не менше 65.
  2.  Довідка про відсутність судимості з країн, де кандидат проживав більше одного року протягом останніх 10 років.
  3. Медична довідка, яка свідчить про відсутність серйозних захворювань.
  4. Сума інвестицій мінімум 500 тисяч австралійських доларів. У деяких випадках потрібні не менше 5 або 15 млн.
  5. Переважний вік не більше 55 років (на розсуд влади).
  6. Відсутність заборгованості перед урядом Австралії.
  7. Досвід підприємницької діяльності. Як правило, не менше 3-5 років.
  8. Інші умови в залежності від підкатегорії візи.

    Більш детальну офіційну інформацію про програми імміграції та бізнес-візи в Австралію, включаючи візу категорії 188, можна отримати на австралійському урядовому порталі – border.gov.au.

Реєстрації бізнесу в Австралії

Реєстрація бізнесу

У щорічному звіті агентства Doing Business 2017 з 190 країн світу за легкістю ведення бізнесу Австралія займає 15-е місце. Трохи поступається сусідній державі – Нової Зеландії, яка знаходиться на заслуженому першому місці, але все ж формальні процедури реєстрації компанії й початок підприємницької діяльності на австралійській території цілком доступні. Безпосередньо за процедурою створення бізнесу – Австралія – знаходиться на 7 позиції, щодо забезпечення виконання контрактів – на 3, а по отриманню дозволів на будівництво – на 2.

Етапи реєстрації компанії в Австралії:

  • Вибір унікальної назви й організаційно-правової форми власності.
  • Подача заяви на реєстрацію компанії (форма 201) в Комісію з цінних паперів і інвестицій (ASIC). Мінімум один з директорів повинен проживати в Австралії. Процедура займає один день і коштує 463 австралійських доларів. Після цього, новій компанії присвоюється номер (ACN) і видається свідоцтво про реєстрацію.
  • Реєстрація в податковому управлінні. У разі річного обороту, понад 75 тисяч австралійських доларів, компанії обов’язково видається спеціальний код з 11 цифр (ABN) для сплати GST (аналог ПДВ). Процедура робиться протягом дня – онлайн.
  • Реєстрація найманих працівників в органах соціального страхування.

Форми власності для бізнесу в Австралії

Грамотний вибір бізнес-структури (форми власності) для компанії вважається одним з найбільш важливих етапів для запуску і подальшого успішного здійснення підприємницької діяльності в Австралії. Цьому питанню варто приділити особливу увагу. Іноземцю напевно буде потрібна допомога профільних консультантів – бухгалтерів і юристів. Виділимо найбільш популярні форми власності для бізнесу в Австралії:

  • Індивідуальний підприємець. Найпростіший і найменш витратний спосіб вести малий бізнес в Австралії. Власник несе повну відповідальність за діяльність компанії, включаючи збитки та інші зобов’язання, всім своїм майном. Мінімальні вимоги до ведення бухгалтерської та податкової звітності.
  • Компанія (ТОВ). Повністю самостійна юридична особа, в якому власники (акціонери) мають обмежену відповідальність за зобов’язаннями компанії в рамках вкладів до статутного капіталу. Більш складна процедура реєстрації, строгі вимоги до звітності та дотримання податкового законодавства.
  • Партнерство. Компанія створюється декількома (до 20) фізичними або юридичними особами для ведення спільної господарської діяльності. Бізнес-структура не вважається повноцінною юридичною особою, тому партнери відповідають за зобов’язаннями компанії всім своїм майном. Підписання угоди про партнерство вважається формальною, а не обов’язковою процедурою.

    У разі розширення бізнесу в Австралії, або виникнення інших обставин, що виникають в процесі ведення підприємницької діяльності, форму власності дозволяється змінити.

Податки в Австралії в 2017 році

Оптимізація оподаткування – це одна з найважливіших складових успішного ведення бізнесу в будь-якій країні, особливо в таких як Австралія. Найчастіше ставки податків в розвинутих державах досить істотні, а адміністративний контроль – дуже строгий. Фінансовий рік в Австралії, на відміну від багатьох країн, закінчується 30 червня. Детальну інформацію про австралійської специфіки оподаткування бізнесу читайте на офіційному сайті податкового управління – ato.gov.au. 

Ставки основних податків в Австралії в 2017 році
  • Корпоративний податок на прибуток – 30% основна ставка і 28,5% для малого бізнесу (річний дохід не більше 2 млн доларів).
  • ПДВ (GST) – 10% на більшість товарів і послуг.
  • Прибутковий податок – прогресивна шкала в залежності від річного доходу:

    Від 0 до $ 18200 – 0

    Від $ 18201 до $ 37000 – 19 центів з кожного $ 1 від суми понад $ 18200

    Від $ 37001 до $ 87000 – $ 3572. Додатково 32,5 цента з кожного $ 1 від суми понад $ 37000

    Від $ 87 001 до $ 180000 – $ 19822. Додатково 37 центів з кожного $ 1 від суми понад $ 87000

    Від $ 180001 і більше – $ 54 232. Додатково 45 центів з кожного $ 1 від суми понад $ 180. 000

Який бізнес відкрити в Австралії

Динамічна економіка Австралії пропонує іноземним підприємцям найширший спектр напрямків для інвестування і відкриття нового бізнесу. Починаючи від сільського господарства, закінчуючи інформаційними технологіями. Головне завдання полягає в дослідженні ринку, виборі найбільш вигідного регіону і наявності інноваційної складової. Дуже важливий – досвід, фінансовий ресурс і мінімальна конкуренція. Не зупиняйтеся тільки на великих містах, наприклад, Сіднеї й Мельбурні.

Багато в чому саме від цих чинників залежить відповідь на питання: який бізнес відкрити в Австралії й чи варто йти на ризик в принципі? Адже переважна більшість бізнесменів зазнають невдачі в перші – 1-2 роки після старту, в тому числі й в  благополучних країнах. Приймайте рішення максимально виважено, шукайте дефіцитну і перспективну нішу. Актуальні напрямки для малого бізнесу в Австралії – послуги в IT-сфері, догляд за домашніми тваринами, здорове харчування, туристична та спортивна сфера.