Умови на ринку праці Польщі для жінок покращуються

У рейтингу «Жінки на ринку праці» Польща посіла дев’яте місце.

Експерти щороку аналізують становище жінок на ринку праці і який вони мають вплив на економіку 33-х країн Європи. Порівняно з 2000 роком, Польща в цьому плані піднялася на 10 пунктів. Крім іншого, це було викликано істотним зменшенням безробіття та відносно невеликою різницею у доходах між чоловіками і жінками.

Женщины на рынке труда фото

На думку експертів, хороша позиція Польщі в рейтингу частково пов’язана з зменшенням різниці у рівні зайнятості. Переважна більшість польських жінок – 91% – вирішують працювати повний робочий день, в той час як середній показник в інших країнах рейтингу становить 75%. Більш високе місце у списку також є результатом швидкого зниження рівня безробіття серед жінок: у 2000 році вона становила 18%, а на сьогоднішній день – близько 5%.

Крім того, польські жінки все рідше заробляють менше колег чоловіків. Розрив в оплаті праці в Польщі – хоча все ще існує – складає лише 7% і відноситься до найнижчим у світі.

На думку експертів, у Польщі , як і раніше, є можливості для поліпшення професійної діяльності жінок. З 2000 року країна збільшила цей коефіцієнт лише на 2%. Це означає, що 4 з 10 польських жінок працездатного віку не працюють або не шукають роботу.

Мета звіту – оцінити відкритість національного ринку праці для жінок. Індекс розраховується на основі таких показників, як розрив в оплаті праці, рівень безробіття серед жінок, форма і безпека зайнятості.

Країни Північної Європи знову опинилися на вершині рейтингу: Ісландія, Швеція і Норвегія.

Джерело: www.eurabota.ua