В Естонії значно зросла середня заробітна плата

В усіх галузях країни рівень оплати праці істотно збільшився.

Зарплата брутто в Естонії в минулому році склала 1310 євро або 1490 доларів. Якщо порівнювати з показниками заробітної плати за 2017 рік, то вона збільшилася на 7 відсотків. Зростання оплати праці зафіксовано в усіх галузях естонської економіки з максимальними показниками в другому і четвертому кварталах.

Якщо враховувати інфляцію, то реальна заробітна плата в минулому році зросла майже на 4 відсотки. Спостерігається позитивна динаміка збільшення зарплат у порівнянні з 2017 роком, коли показники були істотно нижчими.

Традиційно найбільші заробітні плати в Естонії отримують фахівці, які працюють в секторі інформації та зв’язку, а також у фінансовому секторі і в страхуванні. Тут працівники можуть розраховувати на 2170 євро на місяць. Співробітники сфери обслуговування отримують найнижчі зарплати.

Зростання оплати праці працівників зафіксоване у всіх повітах, найбільш динамічне – в Саареському, Йигеваському і Раплаському, а найповільніше –в Вируському.

Департамент статистики відзначає, ріст зарплат особливо прискорився в останні місяці 2018 року. У четвертому кварталі середня зарплата склала 1384 євро, а в грудні – 1455 євро.

Для українців, які планують працевлаштуватися в країнах ЄС, Естонія та інші країни Балтії все більше привертають увагу, оскільки загальне союзне минуле робить працевлаштування і адаптацію для наших співгромадян набагато м’якшими. Тим більше, що немає мовного бар’єру, оскільки переважна більшість естонців добре знають російську мову.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що з величезного числа українців, які живуть і працюють в інших країнах, лише невелика частина стає на консульський облік.

Громадяни України крім Польщі, найбільш часто звертають увагу на ринки праці країн Балтії.