Одноразові маски – ще одна небезпека для навколишнього середовища

BBC попереджає про нову небезпеку для навколишнього середовища – одноразових масках.

Уряду Великобританії було запропоновано докласти зусиль, щоб змусити людей перейти від одноразових хірургічних масок до багаторазових.

Ліберал-демократи заявили, що одноразові хірургічні маски стали причиною утворення «величезної» кількості пластикових відходів і що слід заохочувати екологічні альтернативи.

Одноразові маски містять пластик, який забруднює воду і може завдати шкоди тваринам, які поїдають або заплутуються в них.

Уряд Великобританії заявив, що вивчає можливість «безпечного повторного використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ)».

Щоб запобігти поширенню коронавіруса, маски для обличчя – одноразові або багаторазові – тепер обов’язкові в громадському транспорті, в магазинах і деяких інших закритих приміщеннях в Англії, Шотландії та Північної Ірландії.

Останні статистичні дані Національного статистичного управління Великобританії показують, що 96% дорослих, які виходили з дому на минулому тижні, носили захисні маски.

Люди не повинні викидати одноразові хірургічні маски у відро для сміття, так як вони не можуть бути перероблені за допомогою звичайного устаткування, а лише в спеціальні сміттєві контейнери.

В рамках програми Great British Beach Clean, яка проводиться з 18 по 25 вересня, Товариство охорони морського середовища попросило добровольців, що беруть участь в ініціативі цього року, вести статистику про те, скільки одноразових масок вони зібрали під час кампанії.

Лаура Фостер, глава організації «Чисте море», сказала: «Просто подивіться на річки, такі, як Темза, і ви побачите, як маски плавають по воді».

«Коли маски не утилізовані, вони будуть розпадатися, привносячи більше мікропластіка в море і харчовий ланцюжок », – попередила Фостер.