Бізнес віза в Чехію: оформлення, документи, терміни

Розвиток ділових відносин з Євросоюзом призводить до того, що все більше вихідців з країн СНД бажають виїхати до Європи, щоб почати там підприємницьку діяльність. А оскільки в Чеській республіці одні з найсприятливіших в ЄС умови для ведення бізнесу, нашим співвітчизникам потрібна бізнес віза в Чехію. Зробити її не так складно, як може здатися на перший погляд, тому тим, хто хоче спробувати свої сили і створити власну справу європейського рівня, варто оформити відповідні документи і на законних підставах відкрити бізнес.

віза до Чехії

ЗМІСТ

1 Які переваги дає бізнес віза

2 Як оформити візу

3 Де оформляється чеська бізнес-віза

4 Вартість і терміни оформлення візи

5 Оформлення дозволу на проживання в Чехії для юридичної особи

6 Кому дають бізнес візу в Чехію

Які переваги дає бізнес віза

Чеська бізнес-віза – документ, який надає право вести ділову і підприємницьку діяльність на території Чехії. Бізнес-віза належить до віз категорії С, як і довгострокова туристична мультивіза.

Для отримання такого дозволу у іноземного громадянина повинні бути серйозні підстави. Простіше отримати короткострокову візу до 90 днів, більш вагомі аргументи знадобляться, щоб виїхати до Чехії на тривалий час (до року). Потім документ необхідно продовжувати раз на два роки.

З довгостроковою бізнес-візою іноземному громадянину стає доступна не тільки підприємницька діяльність в Чеській республіці – з’являється можливість покупки нерухомості, отримання іпотечного кредиту, запрошення родичів, а після п’яти років ведення ділової активності в країні іноземець може отримати статус резидента.

Тим, хто інвестує в економіку країни до 3 млн євро, уряд надає золоту інвесторської візу.

Як оформити візу

Перед зверненням в чеське представництво українцям необхідно зібрати відповідні папери.

Документи для відкриття бізнес-візи на термін до 90 днів:

  • Запрошення від чеської юридичної особи, в якому зазначені її контакти, а також дані заявника, обгрунтування в’їзду в країну. Запрошення оформляється на бланку компанії, підтверджується печаткою.
  • Виписка з торгового реєстру Чехії про реєстрацію такої компанії.
  • Закордонний паспорт з двома чистими сторінками.
  • Анкета англійською мовою.
  • Фінансові документи, що гарантують матеріальну забезпеченість заявника (гарантійний лист або довідка з банку).
  • Довідка з місця працевлаштування із зазначенням посади та доходу на місяць або рік.
  • Медична страховка на суму 30 тисяч євро і більше.
Увага:
Для оформлення тривалого перебування в країні знадобиться довідка про те, що у заявника вже зареєстрований бізнес на території Чехії і що у нього відсутні судимості в Чехії і на батьківщині. Також важливо підтвердити наявність житлоплощі (оренди житла) в республіці.

Де оформляти чеську бізнес – візу

Українцям для оформлення відповідного дозволу необхідно звертатися в посольство Чехії за місцем проживання. Записуватися на прийом слід попередньо на сайті. Співбесіда з представником посольства зазвичай не займає більше 10-15 хвилин – головне, переконливо обґрунтувати бажання зайнятися бізнесом в Чехії.

Вартість і терміни оформлення візи

Після подачі документів короткострокову візу видають в період від 5 днів до двох тижнів. Її вартість не перевищує вартості туристичної візи – 35 євро. Протягом 3-4 місяців оформляється довгострокова ділова віза з терміном дії до одного року. Її ціна в 2018 році становить 2500 чеських крон – близько 95 євро, причому оплата проводиться тільки в євро.

Оформлення дозволу на проживання в Чехії для юридичної особи

Якщо зареєструвати фірму на території Чехії, можна отримати візу на підставі участі в юридичній особі на території республіки. Такий варіант підходить тим, хто збирається зайнятися в Чехії підприємницькою діяльністю, переїхати в ЄС і отримати вид на проживання.

Знадобляться такі документи:

  • заява про видачу ділової довгострокової візи;
  • виписка з торгового реєстру Чехії про реєстрацію фірми;
  • довідка про фінансове забезпечення – наявності 5000 євро на рахунку;
  • документ про наявність власного або орендованого житла;
  • довідка про відсутність судимості на батьківщині;
  • медична страховка на термін дії візи на суму 60 000 євро;
  • ксерокопія закордонного паспорта, термін дії якого розрахований ще мінімум на півтора року;
  • трудовий договір на ім’я директора (smlouva o vykonu funkce jednatele).

Заяви в посольстві розглядаються протягом 90-120 днів. Консульський збір складає 95 євро. Віза видається терміном до одного року, а потім продовжується на території Чехії раз в два роки. На підставі такої візи можна отримати ВНЖ, а після п’яти років проживання дадуть право подавати документи на ПМЖ.

Кому дають бізнес візу в Чехію?

 Сьогодні багато українців прагнуть мати довгострокову ділову візу в Чехію. Такий документ дає право не тільки на ведення підприємницької діяльності, а й є зручним варіантом для тих, хто збирається отримувати ВНЖ в Чехії, а також для тих, хто не готовий до переїзду, але хоче мати можливість вільно пересуватися країнами ЄС. Однак слід враховувати, що влаштовуватися на найману працю з підприємницькою візою в даний час заборонено, крім того, вам доведеться платити податки в Чехії незалежно від того, чи приносить фірма дохід.