Бізнес в Данії

Скандинавські країни користуються величезною популярністю в іммігрантів з різних куточків планети. Далеко не останнє місце в цьому списку займає Королівство Данія. Це невелика держава з населенням близько 5,6 млн осіб, до речі, дуже кваліфікованим. Данські вищі навчальні заклади пропонують якісну і престижну освіту. Ця країна вважається одним з найбільш сприятливих місць для бізнес-імміграції.Данія вважається одним з найбільш сприятливих місць для бізнес-імміграції

Причин тому багато. Виділимо основні.

По-перше, в Данії практично відсутня корупція. Це підтверджують численні міжнародні дослідження.

По-друге, прозора податкова, правова й судова система, а також мінімум бюрократії, дозволяють відкривати та вести бізнес в Данії максимально ефективно.

По-третє, ідеальна інфраструктура, рівень розвитку високих технологій і в цілому якість життя в Данії одні з кращих у світі.

Власний бізнес в Данії для іноземців, в тому числі українців, це хороша можливість переїхати в економічно й соціально розвинену європейську країну назавжди та з часом отримати данське громадянство, причому не тільки підприємцю, але й близьким родичам.

Зручне географічне розташування Данії дозволяє не обмежуватися місцевим ринком або північними державами, а відкриває шлях до всіх країн Європейського союзу. Зокрема, найближче розташована Німеччина.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Данії
  2. Реєстрація компанії в Данії
  3. Форми власності в Данії
  4. Податки в Данії у 2017 році
  5. Популярні напрямки для бізнесу в Данії

Як відкрити бізнес в Данії

Громадяни ЄС, Швейцарії та скандинавських держав мають право вести підприємницьку діяльність в Данії без будь-яких особливих обмежень. Бізнесмени з третіх країн, в тому числі України, повинні виконати ряд умов, основне з яких це оформлення виду на проживання в Данії. Місцеві закони передбачають цілий перелік програм для працевлаштування в Данії, одна з яких (Start-up Denmark) пов’язана безпосередньо з веденням бізнесу.

Програма Start-up Denmark дозволяє іноземцю отримати вид на проживання та зареєструвати в Данії власну компанію. Проте існують ще інші способи, що дозволяють підприємцям переїхати на постійне місце проживання в цю скандинавську країну. Наприклад, шлюб з громадянином Данії, навчання та інші причини, за допомогою яких можна отримати вид на проживання. Для вибору найбільш відповідного варіанту варто звернутися до відповідних фахівців з бізнес-імміграції, які дадуть консультацію в залежності від конкретних обставин.

Вимоги до іноземців для отримання посвідки на проживання та ведення бізнесу в Данії за програмою Start-up Denmark

  1. Інноваційна бізнес-ідея, яка представляє інтерес для економіки Данії та схвалена місцевими експертами.
  2. Фінансова забезпеченість для покриття витрат на життя в Данії протягом першого року. У 2016 році ця сума становила 131,6 тисячі данських крон (близько 17,5 тисяч євро). При імміграції з членами сім’ї для чоловіка сума повинна бути еквівалентна, а на кожну дитину потрібно по 5,8 тисячі євро.
  3. Активна участь в діяльності компанії. Просто бути акціонером та отримувати дивіденди на відстані не вийде.

Спочатку посвідка на проживання видається на 2 роки з правом продовження ще на 3 роки. Слід зазначити, що новий бізнес повинен дійсно відповідати потребам данського ринку, наприклад, магазин або кафе місцевих чиновників точно не зацікавить. Термін розгляду заявок 1-2 місяці.

Процедура та вартість реєстрації компанії в Данії

Реєстрація компанії фото

За інформацією агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття бізнесу Данія посідає третє місце, а серед європейських держав перше. Ще одним плюсом Данії вважається висока популярність англійської мови, причому мається на увазі не тільки спілкування з місцевими жителями, а й можливість заповнення офіційної документації англійською, зокрема, при реєстрації компанії.

Основні етапи реєстрації бізнесу в Данії

  1. Оформлення цифрового підпису (NemID). Процедура здійснюється менш ніж за один день онлайн через спеціальний сайт – www.nemid.nu. Можна запросити до 3 підписів для працівників компанії безкоштовно, кожна наступна буде Вам коштувати 10,5 євро.
  2. Відкриття рахунку в комерційному банку Данії та внесення мінімально встановленої суми статутного капіталу, зазвичай це не менше 50 тисяч данських крон (близько 6,7 тисячі євро). Робиться протягом дня безкоштовно.
  3. Реєстрація компанії в системі Danish Business Authority (DBA). Для цього існує спеціальний онлайн-сервіс – indberet.virk.dk. Тут же відбувається реєстрація платника ПДВ. Після завершення процедури компанія отримує ідентифікаційний код (CVR), що свідчить про завершення реєстрації бізнесу. Процес займає менше ніж добу, вартість 90 євро.
  4. Реєстрація співробітників в приватній страховій компанії, як правило, від нещасних випадків і професійних захворювань.

Процедуру реєстрації бізнесу необхідно здійснювати як мінімум за 8 днів до планованої дати початку проведення господарських операцій. Багато видів діяльності в Данії підлягають ліцензуванню або вимагають спеціального дозволу.

Форми власності для бізнесу в Данії

Залежно від масштабів планованого бізнесу, суми інвестицій, перспектив оптимізації оподаткування та виду діяльності дуже важливо вибрати найбільш відповідну форму власності для компанії в Данії. Розглянемо найпопулярніші.

Приватна компанія з обмеженою відповідальністю (ApS). Реєструється на одного або декількох власників. Відповідальність за зобов’язаннями компанії обмежується внесками до статутного капіталу. Управління здійснюється директором. Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 125 тисяч данських крон (16,8 тисячі євро), при цьому 50 тисяч вносяться при реєстрації. У Данії діє понад 75 тисяч подібних компаній.

Товариство з обмеженою відповідальністю (A / S). Потрібен мінімальний капітал в 500 тисяч данських крон (67 тисяч євро). Передбачає наявність ради директорів, що складається щонайменше з трьох осіб. Звітність компанії є загальнодоступною. Всього в країні функціонує понад 35 тисяч фірм цього типу.

Приватний підприємець (Enkeltmandsvirksomhed). Сьогодні в Данії зареєстровано до 300 тисяч підприємців і це найпоширеніша форма ведення бізнесу в країні. Власник самостійно здійснює господарську діяльність і повністю відповідає за зобов’язання компанії власним майном.

Податки в Данії у 2017 році

Податки фото

У Данії досить сприятливий податковий клімат, зокрема, ставка корпоративного податку в 22%, одна з найбільш прийнятних в Європі. Соціальні внески мінімальні, а деякі іноземні наймані працівники перші 5 років платять прибутковий податок в меншому розмірі. З більшістю країн світу Данією підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування. Але не можна сказати, що в країні низькі податкові ставки, це не так.

Ставки основних податків Данії у 2017 році

Корпоративний податок на прибуток – 22%
ПДВ – 25% і пільгова ставка 0% (газети, журнали)
Дивіденди – 25% для компаній, а також 27% для фізичних осіб, якщо сума не перевищує 50,6 тисячі данських крон і 42% у разі перевищення.
Прибутковий податок – прогресивна ставка досягає 56%

Популярні напрямки для бізнесу в Данії

Як вже було сказано Данія вважається однією з найбільш комфортних країн для бізнес-імміграції. Особливою популярністю в інвесторів користуються сфери, де використовуються високі технології, інновації та наукові розробки. Данія – це ідеальне місце для впровадження всіляких стартап-проектів, при цьому сучасне й просунуте населення дуже швидко протестує та оцінить новий продукт.

Пріоритетними галузями в економіці Данії вважаються сфера IT, поновлювані джерела енергії, біотехнології, морський транспорт, харчі та дизайн. При наявності в іноземця хорошої ідеї та бізнес-плану в одній з цих галузей можна розраховувати на підтримку місцевої влади та успішну імміграцію в Данію з метою ведення бізнесу.