Подвариант Омікрона в Данії – більш заразний, але не призводить до тяжчого захворювання

Подваріант BA.2 штаму коронавірусу Omicron, в якому переважають датчани, здається більш заразним, ніж більш поширений підваріант BA.1. Про це заявив у середу міністр охорони здоров’я Данії Магнус Хеніке, слова якого цитує Reuters.

«Немає жодних доказів того, що BA.2 викликає більш важкий перебіг хвороби, але він заразніший», — заявив Хенік на прес-конференції.

На подваріант BA.1 в даний час припадає 98% всіх випадків у всьому світі, але в Данії він був замінений штамом BA.2, який став домінуючим штамом другого тижня січня.

Органи охорони здоров’я Великобританії визначили BA.2 як контрольований варіант, оскільки він, ймовірно, буде широко поширений.

“За попередніми оцінками, BA.2 може бути в 1,5 рази заразнішим, ніж BA.1”, – заявив у середу головний орган Данії з інфекційних захворювань Statens Serum. Однак початковий аналіз інституту не показав різниці в ризик госпіталізації при BA.2 та BA.1.

Випадки підваріанту BA.2 також були зареєстровані у Великій Британії, Швеції та Норвегії, але значно меншою мірою, ніж у Данії.