«Babisz do trash» – найбільша чеська демонстрація за 30 років

Сотні тисяч чехів зібралися в Празі на демонстрацію, організатори якої вимагають відставки прем’єр-міністра республіки Андрія Бабіша. Це найбільше політичне прояв з часів Оксамитової революції.

Коли демонстрація почалася, Мікулаш Мінарз з “Мільйона моментів за демократію” заявив на основі аерофотознімків, що на пагорбі Летна в Празі налічується не менше 250 000 чоловік. Ще тисяча вже прибула під час мітингу. За даними однієї з мереж мобільного зв’язку в цьому регіоні, під час акції було зареєстровано 258 000 мобільних апаратів.

Мітинг є кульмінаційною подією опозиційної акції проти Бабіша, яка проводилася протягом декількох тижнів, і в той же час найсильнішим вираженням суспільного невдоволення владою з часів комуністичної епохи.

На думку агентства CTK, недільна антиурядова демонстрація зібрала найбільшу кількість людей після падіння комунізму в 1989 році. У листопаді того ж року на тій же горі знаходилося навіть 800 000 демонстрантів. Акція протесту профспілок у квітні 2012 року була визнана найбільшою демонстрацією в наступні роки, згідно даних організаторів в ній взяли участь 150 000 чоловік, а за даними поліції – 90 000 чоловік.
Іскра, яка привела до виникнення такої незадоволеності, – це зміна посади міністра внутрішніх справ, яка  відбулася відразу після того, як поліція звернулася в прокуратуру за звинуваченням в підозрі в шахрайстві Бабіша через субсидії ЄС.
Прем’єр-міністр рішуче відкидає як звинувачення в розтраті, так і готовність вплинути на розслідування шляхом зміни посади глави МВС.

Він також не має наміру йти у відставку, і вотум недовіри – така пропозиція буде проголосована в парламенті на наступному тижні – йому не потрібно боятися, тому що в парламенті він має достатню підтримку.