Пенсія в США: розміри пенсійних виплат, як нараховується і як отримати іммігранту

Українці переїжджають не тільки в європейські країни. Багатьох ваблять землі за океаном. Оплата праці та пенсія в США вважається однією з найвищих у світі. Успіх досягається за рахунок відрахувань у державні і приватні накопичувальні пенсійні та інвестиційні фонди.

Зі статті дізнаєтеся, яку пенсію отримують в США, в якому віці виходять на пенсію, наскільки великі виплати.

пенсионеры в США

Особливості пенсійної системи в США

Пенсійне страхування складова частина соціальної страхової системи США. Американські пенсіонери отримують виплати з кількох джерел:

  1. З Державного фонду формується за рахунок страхових внесків.

Обов’язковий внесок із заробітної плати в США найманих працівників 15%:

  • 7,65 % нарахувань вносить працівник;
  • 7,35% вносить роботодавець.

При цьому 12% отриманих коштів надійде в пенсійний фонд, а 3% – у фонд забезпечення по старості

Увагу

Індивідуальні підприємці вносять подвійний платіж за себе як працівник і роботодавець.

З Державного страхового фонду отримують кошти по старості більшість американців.

  1. Накопичувальні фонди (державні і приватні). Частина з обов’язкових соціальних платежів дозволено перераховувати в ці фонди. Суми менше 2000 $ податком при перерахуванні не оподатковуються. Акумульовані суми зазвичай дають приріст близько 9% у рік за рахунок інвестування в різні проекти. Таким образів до 65-67 років на особових рахунках вкладників накопичуються солідні кошти.

Вкладник отримує доступ:

  • до грошей, накопиченим у державному фонді після настання віку 60 років, дозволено зняти частину коштів, але в цьому випадку доведеться заплатити штраф 10% і податок зі знятих сум;
  • до коштів у накопичувальних фондах після вказаного в укладеному з правлінням фонду договорі зазвичай через 6-7 років.

Розмір пенсій по старості в США

Середня пенсія в США близько 1450 $ в місяць. Ця сума більше ніж в Україні, але нижче ніж у розвинутих країнах ЄС. При цьому купівельна спроможність людей похилого віку в Америці в порівнянні з Європою набагато вище. Добробут покращується і за рахунок широкого набору пільг. Пенсійні виплати в США в 2018 році в порівнянні з пенсіями в Америці в 2017 році збільшилися на 6%. Розмір виплат залежить від сумарного розміру страхових платежів.

При цьому американцям гарантовано отримання фіксованого мінімуму:

  • 733 $ для одинака;
  • 1100 $ для спільно проживають подружжя;

Працюють після 70 років отримують додаткові посібники. Якщо виплати менше законодавчо прийнятого прожиткового мінімуму 733 $ подають заявку на доплату.

Зорієнтуватися в розмірі доходу різних категорій допоможе таблиця.

Приблизний розмір пенсії в Сполучених Штатах

Категорія вийшли на пенсію осіб

Місячна пенсія, $
Ніколи не працювали або працювали не офіційно300 (мінімальна пенсія в США)
Є не великий пенсійний стаж600
Робітники з середньою оплатою праці750
Фахівці з кваліфікацією1500
Вчителі, поліцейські, військові, вчителі, ветерани3000
Увагу
Виплати для окремих категорій може збільшуватися і законодавчо. Наприклад, щорічно проводиться індексування на 17,6 % пенсій колишніх президентів США. Річна виплата може досягати 200 000 $ (близько 16,700 $ в місяць).

Податкова система Америки не робить знижок для пенсіонерів. Вони платять податки в звичайному обсязі. Тому у молодому віці американці воліють працювати в Північних штатах США (Аляска, Міннесота). Оплата праці тут вище. У літньому віці переїжджають в Південні штати (Флорида), де ціни і податки нижче. Ті, хто не любить переїжджати підбирають відповідні умови участі в соціальних програмах (їх у США понад семи мільйонів).

В якому віці виходять на пенсію?

Пенсійний вік залежить в США від декількох факторів. Розглянемо на прикладі отримання виплат із державного фонду.

возраст пенсионеров

У 65 років виходять на пенсію народжені до 1937 року та отримують виплати з державного соціального фонду. Всі інші виходять на відпочинок в 67 років. Основна причина збільшення термінів — підвищення тривалості життя в Америці в середньому до 78 років.

Увагу
Американські Військові отримують доступ до пенсійних накопичень після двадцяти років служби. Поранення або Травма дозволяє закінчити службу раніше. Поліцейські зможуть отримувати пенсійні виплати після настання 55 років. Навіть ті, хто вже пропрацював в поліції двадцять років.

Зазвичай жінки йдуть на відпочинок в шістдесят п’ять років, чоловіки в шістдесят сім років. Є можливість виходу в шістдесят три роки за умови подачі заявки-обґрунтування в пенсійний фонд. У цьому випадку на 30% скорочується розмір виплат.

Як нараховується пенсія на території США?

Для забезпечення старості в Америці необхідно відкрити пенсійний рахунок:

  • традиційний;
  • накопичувальний;
  • спеціалізований для тих, хто перераховує кошти особисто, без участі роботодавця.
Увагу
Обслуговування основного банківського рахунку можна налаштувати таким чином, щоб при надходженні коштів відразу переводилася частину надходжень до соціальних фондів.

Кожна людина, яка легально живе в Америці, може подати заявку на отримання соціальної пенсії в США. Рішення про надання приймають працівники Податкової служби Внутрішніх доходів. Звичайний розмір виплат 40% зарплати заявника.

Додаткові умови

Для нарахування американської пенсії не досить досягти віку 65 років. Законодавчо встановлений страховий стаж для можливості отримувати пенсію десять років. Якщо стажу не досить подавайте заявку на отримання соціальної доплати.

Зверніть увагу
Пенсія у США для іммігрантів нараховується за звичайною схемою. Головне прибути в країну легально, отримати Вид на проживання працювати і платити внески в соціальні фонди. Пенсія в США по Грін-карті така ж, як у громадян.

Виходить на відпочинок особа повинна повідомити особистий номер страховки, який підтверджує участь у системі обов’язкового соціального страхування.

Які виплати отримують українці?

Україна і США не укладали договір про гарантування соціальних виплат. Тому виїжджають за кордон українцям одноразово виплачують шість пенсій, після цього виплата припиняється. Які іммігрували в Сполучені Штати українці можуть отримувати зароблену в цій країні пенсію. Якщо пенсіонер в Україні отримував виплати і виїхав в Америку без оформлення ПМП, після повернення він може відновити отримання пенсії.

Увагу
В Україні не передбачено подвійне громадянство, отже, якщо український громадянин отримав громадянство іншої країни, у вирішенні правових питань (подає позовну заяву для відновлення виплат) його будуть розглядати тільки як громадянина України, без урахування додаткових прав отриманих при одержанні іншого підданства

Соціальні пільги

Досягнення віку 65-67 років робить доступними безліч пільг в Америці, але щоб отримати знижки потрібно знати про них і без сорому вимагати надання бонусів. Іноді достатньо поцікавитися, чи є знижки.

Наприклад:

  1. Пенсіонерам з середнім доходом скорочують розмір іпотечного внеску на 4300 $ в рік (цю різницю в рамках програми «Доступний будинок» погасить держава).
  2. Плата за страховку автомобіля власнику після настання віку 55 років на 500 $ менше.
  3. Поцікавтеся, в який день тижня або місяця торгові мережі дають літнім людям знижку.
  4. Знижки надають інтернет-магазини.
  5. У мережі ресторанів швидкого харчування можна пообідати, заплативши 10-15% менше.
  6. Тур оператори пропонують тури за нижчою ціною на конкретних круїзних лайнерах.
  7. Ціна квитка для проїзду у громадському та залізничному транспорті для пенсіонерів знижена на 10%.

Це далеко не повний перелік послуг, які пенсіонери можуть отримати за пільговою ціною в США.

Як живуть пенсіонери в Америці?

Щоб зрозуміти, наскільки забезпечена старість в Америці, порівняємо доходи на пенсії американців працюють на посадах з середньою оплатою, регулярно вносять податки і іммігрантів, які приїхали в Америку в літньому віці і не працювали жодного дня. Як не дивно іммігрантам живеться набагато краще, ніж американцям.

Отримують мінімальні виплати мігрантам надають:

  • безкоштовне житло;
  • безкоштовну медичну допомогу (американці можуть отримати допомогу тільки за страховкою);
  • допомога по старості;
  • після досягнення віку 62-67 років додаткову доплату — допомога по інвалідності (822 $ для одинака, для подружньої пари 1207 $).

Багатьом літнім американцям доводиться економити. Деякі отримують додаткову доплату від профспілки.

Американці з самого початку трудової діяльності турбуються про накопичення для життя, в похилому віці перераховуючи гроші в державний і накопичувальний соціальний фонд.

Ті, хто прибув в США в літньому віці і жодного дня не працював, отримують державну допомогу, безкоштовне житло та медичну допомогу.