Як отримати ПМЖ в Польщі: відповідаємо на головні питання

Польща – найбільший сусід України на Заході. Традиційно, в цій країні живе і працює багато наших співгромадян. Офіційно на території сусідньої держави знаходиться більше мільйона українців. Проте, ймовірно, на тимчасовій або постійній основі в країні перебуває, як мінімум, у два рази більше громадян нашої країни.

Причин популярності Польщі серед українців безліч: географічна і культурна близькість, великі зарплати, соціальна захищеність і відносна простота легалізації.

Тому, отримання ПМЖ в Польщі для українців, які там працюють, дуже актуальна тема. Позитивний досвід наших співгромадян отримали цей статус, доводить, що жити і працювати в сусідній державі – можна кожному.

Польша фото

У нашій статті ми розповімо про способи отримання ПМЖ в Польщі, відповімо на головні питання, що виникають у претендента, а також дамо декілька корисних порад.

ПМЖ в Польщі: розбираємо поняття

Під абревіатурою ПМП ховається посвідчення, яке підтверджує право на легальну життя, роботу і бізнес на території Польщі.

У сусідній країні ПМП має іншу назву – zezwolenie na pobyt rezydenta d?ugoterminowego UE / zezwoleniena pobyt sta?y. Видається на термін від 5 до 10 років.

Відзначимо, що часто українці плутають два поняття: ПМП та Карта Сталего побиту. Отже, Карту отримують іноземці, які здобули право на постійне проживання і роботу в Польщі. По суті, ПМЖ і Карта Сталего побиту – це одне і теж. Просто ПМП це дозвіл, а карта документ, що підтверджує це дозвіл.

Хто має право отримати дозвіл

Право на отримання ПМЖ (КСП) у Польщі мають наступні категорії громадян:

– особи, які оформили тимчасовий вид на проживання (ВНЖ);

– громадяни інших країн, які отримали Карту поляка;

– особи, які бажають возз’єднатися з сім’єю (за умови проживання в Польщі понад 5 років);

– іноземці, які бажають займатися бізнесом в Польщі.

Зазначимо, що знання польської мови на високому рівні обов’язково для отримання статусу.

Отримати ПМЖ в Польщі можуть і інші категорії громадян, однак важливо виконання ряду економічних і соціальних вимог:

– наявність постійного доходу;

– наявність медичної страховки;

– відсутність серйозних проблем з законом.

Як отримати ПМЖ в Польщі: умови отримання Карти сталего побиту

Польша фото

Для оформлення Картки сталего побиту потрібно виконати ряд умов. Почати процедуру оформлення документа можуть ті, хто довів факт проживання на території Польщі протягом, як мінімум, 5 років. Карта не буде видана особам, які не мають стабільного доходу, а також тим, хто не говорить по-польськи. Зазначимо, що від кандидатів не вимагається володіння мовою в ідеалі, однак уміння виразно висловлюватися по-польськи – обов’язково.

Як отримати ПМЖ в Польщі за походженням (на підставі коренів і без Карти поляка)

ПМЖ в Польщі за коріння, без оформлення карти поляка – доступна можливість. Для цього, українцеві потрібно документально підтвердити польське походження. Іноземець повинен бути дитиною/онуком/правнуком громадянина Польщі і мати відповідні документи. Підтвердження повинно бути завірене у нотаріуса, а також переведено (при необхідності).

Іноді влада також вимагають обґрунтувати причини, що спонукали домагатися ПМЖ в Польщі та надати запис додаткових даних: місце реєстрації, документи родичів і т. д.

Польська національність стане надійним обгрунтуванням прав на постійне проживання в країні. Якщо ви відповідаєте економічним вимогам польського уряду і знаєте мову, то карта сталего побиту – в кишені!

Процедура отримання КСП по корінню проходить на підставі проходження співбесіди у воєводстві і відсутності проблем з іншими документами.

Отримання ПМЖ в Польщі по Карті поляка: умови надання фінансової допомоги

Власникам карти поляка отримати ПМЖ в країні – ще простіше. Подібним претендентам не доведеться доводити польське походження. Замість процедури доказування польських коренів, власникам карти поляка потрібно пред’явити оригінал копії раніше отриманих показників.

Приємна новина для власників карти поляка, вирішили отримати ПМЖ, полягає в тому, що оформлення КСП для них – безкоштовно! Від подібної категорії громадян необхідна лише заявка і готовий перелік документів.

Відповідно до Закону Польщі «Про іноземців», громадяни України мають право не тільки безкоштовно оформити КСП, але й отримати фінансову допомогу від держави. Допомогу також призначається для членів сімей «нових поляків».

Протягом 9 місяців власники КСП та їх сім’ї отримують виплати в розмірі від 277 до 935 злотих на людину. Це невеликі гроші, проте вони – приємний бонус, який можна витратити на облаштування побуту в новій країні і потреби.

Документи, оплата, строки розгляду і виготовлення

Для отримання Карти сталего побиту потрібно зібрати і надати пакет документів:

– реєстрацію на території Польщі (2 копії);- заяву-анкету;

– автобіографію;

– копію паспорта та візи;

– договір з роботодавцем;

– довідку про доходи;

– фото (4 примірники).

Також претендентам на отримання ПМЖ в Польщі доведеться здати відбитки пальців.

Зібравши перелік документів, ви чи ваш представник, повинні надіслати їх у Прикордонну варту Польщі. Співробітники відомства перевірять, не кримінальний ви елемент, і передадуть справу у вибране для життя і роботи воєводство. Далі кандидату потрібно співбесіду з воєводою. Якщо зустріч пройде вдало, то залишається забрати дійсний документ, що через кілька тижнів.

Порядок оформлення картки займає від 5 до 8 місяців. Однак, на практиці – набагато швидше. Сьогодні здобувач отримує виклик на співбесіду через 2 тижні після подачі документів. З моменту відправки метрик до отримання готової карти сталего побиту проходить не більше 4 місяців.

Скільки коштує оформити ПМЖ

Вартість оформлення КСП – різниться. Здобувачеві доведеться заплатити мито за оформлення документів і їх виготовлення – близько 700 злотих. Проте, варто враховувати додаткові витрати (оплата роботи нотаріусів і посередників), які беруть за послуги від 250 доларів.

Що робити, якщо відмовили

Якщо воєводський співробітник відмовив в оформленні Карти сталего побиту, то не засмучуйтесь! Ви можете ще побути в Польщі, подати документи знову, хоч через день, адже оскарження рішення воєводства – стандартна процедура.

Якщо в праві отримання ПМЖ було відмовлено, то це означає, що ви не виконали деякі вимоги польських властей. Радимо зробити роботу над помилками і спробувати отримати КСП знову. Рішення – за вами!

Зазначимо, що при відмову в оформленні ПМП польська влада не повертають гроші, від сплачених вам мит. Також гроші не поверне компанія-посередник, послугами якої користувався здобувач.

Що дає ПМЖ в Польщі

Оформлення ПМЖ в Польщі зажадає часу і деяких фінансових впливів, однак «гра варта свічок». Власники документа мають наступні переваги:

– право на постійне перебування в Польщі терміном на 10 років;

– підстава для отримання громадянства;

– дозвіл на життя і роботу в інших країнах ЄС;

– отримання безкоштовної вищої освіти;

– право на працю і підприємницьку активність без необхідності отримання додаткових документів.