Ембарго на українців. Але навіщо? І так не вистачає робітників у Польщі

Роботодавці попереджають: вступ до дії нових правил уряду, обмежити приплив іноземців у Польщі і може тільки завдати сильної шкоди підприємствам. Вже і так не вистачає рук для роботи.

ограничить приток иностранцев в Польшу может только нанести сильный ущерб предприятиям

Останні дані показують, що проблема нестачі персоналу в компаніях буде посилюватися. І протягом наступних кількох десятиліть. Тому необхідні дії, які викличуть бажання іноземців приїхати у Віслу, а не обмежувати їх кількість.

Уряд буде мати право обмежити число іноземців, що перетинають кордон Польщі. Перші положення, які дозволять це, набудуть чинності вже з 1 січня 2018 року. Це є результатом поправки до Закону про співробітництво в галузі зайнятості та ринку праці від 20 липня 2017 року і деяких інших актів , пише газета «Вісник законів 2017 року», пункт 1543.

Передбачається, що глава міністерства за погодженням з міністрами розвитку і внутрішніх справ зможе визначити максимальну кількість дозволів на роботу (у тому числі і сезонне) або декларації про довіру роботи іноземцям, які можуть бути зареєстровані державними правителями в конкретному календарному році. Ліміти можуть накладатися на окремі воєводства, професії, філії або на конкретні види контрактів.

Уряд запізнився, ці поправки треба було вносити кілька років тому, коли була висока безробіття. Тепер обмеження кількості співробітників не рекомендується. Компанії борються за співробітників, і немає ніяких ознак того, що ситуація зміниться, – пояснює Петро Арак з Deloitte Consulting.

У Польщі збільшиться нестача персоналу, не вистачає близько 10,6 млн. чоловік. Уряд має вжити заходів для подолання цієї несприятливої тенденції.

Найтривожніше полягає в тому, що в новому законодавстві відсутнє зобов’язання узгодити можливі зупинки з соціальними партнерами. Враховуючи брак співробітників, я тепер був би більш схильним до працевлаштування іноземців, ніж до обмежень », – говорить Лісицькі.

Наприклад, уряд могло б розширити каталог країн, які могли б скористатися спрощеною процедурою працевлаштування в Польщі. Тепер тільки громадяни шести країн, України, Білорусії, Грузії, Росії, Молдови та Вірменії можуть працювати в Польщі не тривалої зайнятістю.