G7 закликає Талібан гарантувати, що будь-хто може вільно покинути Афганістан

“Лідери семи найбільш промислово розвинених країн (G-7) закликають рух Талібан не створювати перешкод для тих, хто бажає покинути Афганістан до 31 серпня”, – повідомляє Deutsche Welle. Після віртуальної зустрічі “Великої сімки”, учасники прийняли спільну заяву.

G7 має намір досягти угоди з талібами, в якій вимога про вільний виїзд із країни стане фундаментальною умовою співпраці з новим урядом в Афганістані.

Крім того, лідери наполягають на дотриманні міжнародних правових норм в області гуманітарного права і прав людини, включаючи права жінок і дівчаток, а також меншин.

Вони вказують на те, що Афганістан ніколи більше не повинен ставати притулком для терористів і джерелом терористичних загроз для інших країн.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що на зустрічі не прийнято продовження терміну евакуації. Перед зустріччю уряд США заявив, що має намір евакуювати всіх американців з Кабула до 31 серпня, а також афганців, які працювали з США. Зі свого боку, європейські союзники Вашингтона, зокрема Німеччина, Франція і Великобританія, закликали продовжити термін евакуації.

На зустрічі було вирішено узгодити політику «Великої сімки» по Афганістану з іншими країнами. Також передбачається співпраця в форматі G20.

На зустрічі «сімки» прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав до єдиної європейської міграційної політики для біженців з Афганістану.