Віза в Швецію для українців

Швеція є однією з найбільш благополучних і квітучих країн Євросоюзу з розвиненою економікою, сучасною інфраструктурою і одним з найвищих рівнів життя населення в світі. Сформований у цій скандинавській державі так званий шведський соціалізм, що дозволяє підданим королівства відчувати себе дуже зручно і безпечно, щорічно привертає в країну тисячі мігрантів.

Багато хто з наших співвітчизників, а також громадяни інших країн СНД, прагнуть потрапити до Швеції в надії знайти гідну роботу, отримати якісну освіту, відкрити власний бізнес, погостювати в родичів або знайомих. Не можна сказати, що шведська влада радо сприймає всіх мігрантів. Потік біженців з країн Азії та Африки змушує міграційні служби країни посилити візові вимоги. Такі кроки держави є цілком логічними: країна з населенням в 10 мільйонів осіб не може безболісно сприймати щороку по 100 тисяч біженців. То як же іноземному громадянину отримати візу, щоб законно в’їхати в Швецію?

Швеція фото

ЗМІСТ

  1. Чи потрібна вам віза для відвідин Швеції?
  2. Типи віз до Швеції
  3. Як і де можна самостійно оформити дозвіл на в’їзд?
  4. Процедура подачі документів

4.1. Біометрія

4.2. Список необхідних документів

4.3. Додаткові документи залежно від мети візиту

4.4. Особливості оформлення візи для неповнолітнього

4.5. Вимоги до фотографії

  1. Вартість оформлення шведської візи
  2. Що робити, якщо вам відмовили в дозволі на в’їзд?

Чи потрібна вам віза для відвідин Швеції?

Приводів відвідати Швецію в українців може бути безліч, але умова легального перебування в країні одна – наявність візи. З огляду на те, що Швеція входить в число країн, які приєдналися до Шенгенської угоди, процедура отримання дозволу на в’їзд багато в чому стандартна для цієї спільноти, хоч і має свої особливості.

Скористатися благами соціально орієнтованої системи взаємовідносин суспільства і держави, вибудованій в цій скандинавській країні, можна, здійснивши досить складну (хоча й не настільки, щоб опускати руки) послідовність кроків для оформлення візи. Зробити це можна як самостійно, так і вдавшись до послуг посередницьких агентств. У другому випадку вартість оформлення може збільшитися в 2-3 рази.

Типи віз до Швеції

Приймаючи рішення займатися оформленням шведської візи самостійно, слід у першу чергу визначитися з типом необхідного дозволу. Існує дві основні категорії віз до Швеції – короткострокова шенгенська і тривала національна. Перша має термін дії 6 місяців і допускає перебування в країні максимум 90 днів, друга передбачає 180-денну присутність на території держави протягом року.

Залежно від мети візиту шведська віза може бути:
  • гостьовою;
  • робочою;
  • студентською (або пов’язаною з культурними заходами та іншими видами діяльності);
  • діловою;
  • транзитною.

Процедура отримання візи строго регламентована і досить докладно описана на сайті шведського представництва http://www.swedenabroad.com.

Як і де можна самостійно оформити дозвіл на в’їзд?

Візу в шведське королівство на території України можна оформити в одному з візових центрів або в консульському відділі посольства країни в Києві. Виключно через посольство оформляються:

  • термінові візи (протягом одного дня);
  • візи для офіційних осіб;
  • довгострокові візи категорії D.

Дізнатися результат розгляду поданих документів можна, як правило, через 3-5 днів.

Візу продовжити не можна. Однак ви можете подати в будь-якої відділ міграційного управління заяву на дозвіл на проживання для відвідування, якщо хочете залишитися довше, ніж час дії візи. Це означає, однак, додаткові витрати в розмірі 1000 крон для дорослого і 500 крон для дитини у віці до 18 років.

Якщо рішення про дозвіл на відвідування висилається вам поштою, треба відвідати один з відділів дозволів міграційного управління, щоб там поставили позначку дозволу до вашого паспорта. Якщо ви заздалегідь знаєте, що хочете перебувати в Швеції довше, ніж три місяці, слід вже в установу за кордоном подати заяву на дозвіл на проживання для відвідування або, якщо у вас є особливі причини, на візу з більш тривалим терміном дії (див. вище). Таким чином, ви уникнете подвійних плат. Установа за кордоном надішле заяву на дозвіл на проживання для відвідування в Міграційне управління, яке приймає рішення з таких питань.

Процедура подачі документів

Якщо документи подаються через візовий центр, то потрібно здійснити таку послідовність кроків:
  • визначитися з типом необхідної візи залежно від мети візиту і передбачуваної тривалості поїздки;
  • підготувати необхідний для даного типу візи пакет документів;
  • з’явитися в візовий центр для подачі заяви на візу і підготовленого пакета паперів.

Слід пам’ятати, що якщо подавати документи необхідно тільки особисто, то забрати паспорт з проставленою візовою позначкою можна і через довірену особу. Подача документів через візовий центр для заявника є найбільш зручним і простим варіантом. Дещо клопітно подавати документи в посольство країни. У цьому випадку необхідно попередньо записатися на певний час і бути готовим до того, що папери можуть розглядатися довше, ніж при подачі через ВЦ. У разі виникнення додаткових питань здобувач може бути викликаний на співбесіду.

Біометрія

Обов’язковим пунктом процедури оформлення візи в країни шенгенської угоди є надання біометричних даних, тобто дактилоскопії та цифрового фото. Ці дані зберігаються у базі даних ВІС, повторне проходження біометрії буде потрібно через 5 років.

Список необхідних документів

Документи, що подаються до візового центру або посольства, можна умовно розділити на загальні та додаткові. До першої групи належить комплект паперів, який необхідно підготувати кожному, хто приїжджає в країну, незалежно від мети візиту.

Сюди входять:
  • заповнена англійською або шведською мовою візова анкета-заява Якщо анкета заповнюється особою, яка не досягла повнолітнього віку, на документі має бути підпис одного з батьків або опікунів;
  • закордонний паспорт, отриманий не раніше, ніж 10 років тому, має мінімум 2 чисті сторінки і має термін придатності, що закінчується мінімум через 90 днів після закінчення поїздки;
  • страховий поліс із мінімальною сумою покриття витрат 30 тис. євро. Не оформляти страховку можуть працівники, яких вже застрахував роботодавець, дипломати, власники транзитних віз, а також особи, які є родичами громадян ЄС;
  • громадянський паспорт;
  • документальне підтвердження фінансової спроможності, тобто можливості утримувати себе під час поїздки на 450 SEK (шведських крон) на день. Таким підтвердженням можуть бути довідка з роботи, банківська виписка або спонсорське зобов’язання;
  • 2 фотографії 35х45 мм.

Крім цього, до моменту подачі документів необхідно сплатити консульський та сервісний збори, а також забронювати зворотний квиток.

 

Додаткові документи залежно від мети візиту

Крім базового пакета документів, від здобувача шведської візи будуть потрібні додаткові папери, перелік яких залежить від мети приїзду в країну.

Так, якщо іноземний громадянин прибуває до Швеції з наміром погостювати у рідних або знайомих, йому слід підготувати:
  • заповнене англійською або шведською мовою запрошення приймаючої сторони;
  • документальне підтвердження того, що ця особа проживає в країні легально;
  • якщо приймаюча сторона зобов’язується забезпечувати гостя під час візиту, буде потрібна довідка з роботи або банківська виписка, що підтверджує фінансову спроможність шведського родича.

На випадок ділової поїздки до Швеції необхідно отримати запрошення від приймаючої сторони і представити його в ВЦ або посольство в якості підтвердження участі в конференціях, виставках, ярмарках тощо.

Для участі в спортивних або культурних заходах на території Швеції слід підготувати запрошення на цей захід від компанії-організатора і спонсорське зобов’язання.

Якщо українець має намір здобути освіту в Швеції, на додаток до базового пакета необхідно представити документальне підтвердження про зарахування до навчального закладу, а також оформити ВНП.

Ті з наших співвітчизників, хто вирішив знайти роботу в цій скандинавській країні, повинні поклопотатися про дозвіл на роботу.

Особливості оформлення візи для неповнолітнього

Якщо іноземний громадянин, який відправляється до Швеції, не досяг повнолітнього віку, тобто 18 років, то на додаток до загального комплекту паперів (кожен з яких має бути підписаний батьком або опікуном), треба надати:
  • копію свідоцтва про народження;
  • письмову згоду одного з батьків або опікунів, якщо в поїздку дитина вирушає з іншим батьком або зовсім без них. Така згода має бути підписана не раніше, ніж за рік до поїздки;
  • якщо запит на візу для дитини був зроблений не одночасно з батьком, котрий супроводжує його в поїздці, буде потрібна копія шенгенської візи цього батька.

Вимоги до фотографії

Фотографія на шведську візу повинна відповідати таким вимогам:

  • знімок має бути зроблений не раніше, ніж за півроку до планованої поїздки;
  • формат фотографії 35х45 мм, розмір голови за висотою – 32-36 мм;
  • неприпустима наявність плям, вигинів і інших дефектів;
  • положення голови має бути анфас;
  • фон зображення – світлий, однотонний;
  • головні убори на фотографії неприпустимі;
  • очі не повинні прикриватися волоссям, затемненими скельцями окулярів, оправою окулярів;
  • вираз обличчя має бути нейтральним.

Вартість оформлення шведської візи

Вартість оформлення візи включає сервісний і консульський збори, розмір яких залежить від типу візи.

Консульський збір за оформлення шведської візи

Тип візи

Розмір консульського збору

шенгенська віза для громадян України

35 євро

термінова віза для громадян України

70 євро

віза для громадян країн, що не підписали Угоду про спрощення візового режиму

60 євро

віза категорії D (для дорослих і дітей)

60 євро

вид на проживання з метою візиту для дорослих

100 євро

вид на проживання з метою візиту для дітей

50 євро

Величина сервісного збору ВЦ становить 21 євро. Виплата консульського збору здійснюється одночасно з подачею документів.

Існує категорія осіб, звільнених від сплати цього збору. Це діти до 6 років, офіційні особи, спортсмени, інваліди тощо.

Що робити, якщо вам відмовили в дозволі на в’їзд?

Причини відмов у наданні візи досить банальні: некоректно заповнені бланки анкет або неправильно оформлені документи, недостатньо повний комплект необхідних паперів. В окремих випадках співробітник імміграційної служби може запідозрити вас в бажанні незаконно іммігрувати в країну. Уникнути таких проблем можна шляхом елементарного дотримання всіх вимог до оформлення документів та подання виключно правдивих і достовірних відомостей про себе.

Якщо ж все-таки отримано негативну відповідь на візовий запит, можна спробувати оскаржити таке рішення шляхом подачі апеляції в посольство. Оскарження слід оформити не пізніше ніж через три тижні після отримання відмови. Якщо і такий крок не призведе до бажаного результату – можна сміливо звертатися до шведського Міграційного суду. Слід зауважити, що всі ці контрзаходи варто вживати в разі, якщо ви впевнені в своїй правоті: якщо ж здобувач згоден із зауваженнями комісії, найдоцільніше буде просто усунути зазначені недоліки та подати документи повторно.

При згадці про Швецію більшість з нас називають хокей, героїв казок Астрід Ліндгрен, фільми Бергмана і автомобілі Saab. А ще – шведський стіл, шведську стінку, шведський соціалізм, шведську сім’ю. Поряд з іншими скандинавськими державами країна з року в рік потрапляє в число лідерів всіляких світових рейтингів, пов’язаних з рівнем життя, соціальною захищеністю, економічним процвітанням. Сукупність усіх цих факторів роблять Швецію надзвичайно привабливою для тисяч мігрантів з усього світу. Будучи не в змозі прийняти у себе всіх бажаючих без шкоди для власного благополуччя, держава змушена вживати певні обмежувальні заходи. Відвідати країну вікінгів наші співвітчизники сьогодні можуть за умови суворого дотримання правил шведського імміграційного законодавства і наявності необхідних дозвільних документів на перебування в країні.