Чехія, змучена COVID-19, кличе на допомогу військових лікарів ЄС і НАТО

“Вчора на позачерговому засіданні чеський уряд схвалив пропозицію про те, щоб військові лікарі з країн ЄС і НАТО могли допомогти Чехії в боротьбі з епідемією”,- повідомив міністр оборони Любомир Метнар.

«Ми хочемо використати всі можливості для боротьби з коронавірусів, включаючи допомогу, запропоновану з-за кордону»,- сказав він, додавши, що за планом до 300 військових медиків з ЄС і НАТО будуть працювати в країні протягом 90 днів.

Прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш оголосив, що США запропонували направити 28 військових лікарів.

«Ми ведемо переговори про медичну допомогу з Німеччини, ведуться переговори з іншими країнами»,- сказав сьогодні міністр оборони. «Я очікую, що завтра наші прихильники схвалять розгортання 60 респіраторів, які будуть доставлені НАТО»,- додав Метнар.

Чеська Республіка сьогодні підтвердила рекордні 14 968 нових випадків коронавіруса за останні 24 години. Загальна кількість інфікованих з початку епідемії досягла 216 425 осіб. У лікарнях проходять лікування більше 4400 інфікованих. За даними DPA, з початку епідемії в цілому 1739 осіб померли від коронавіруса.

Відповідно до нових заходів жорсткого карантину, жителі можуть залишати свої будинки тільки для того, щоб піти на роботу, зробити покупки для предметів першої необхідності, піти до лікаря, зайнятися спортом або відвідати членів сім’ї. Всі магазини закриті, крім супермаркетів і аптек. Однак кордони залишаються відкритими.

ЄС оголосив сьогодні, що скоро поставить першу партію з 30 апаратів ШВЛ до Чеської Республіки. «Буде ще більше допомоги», – написала в Twitter президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Міністр охорони здоров’я Чехії Роман Примула заявив журналістам, що 30-денний надзвичайний стан, введений в країні 5 жовтня, має бути продовжена, оскільки влада не зможе взяти під контроль епідемію до 3 листопада.