Імміграція в Китай

Китайська Народна Республіка не відчуває потреби в робочих руках. Тому тут немає спеціальних імміграційних програм для залучення іноземців. Однак кількість громадян СНД, які прагнуть приїхати сюди на тривалий час, в останні роки зростає. У КНР їх приваблюють високі зарплати, дешеве життя, доступні медицина й освіта. Питання про те, як іммігрувати в Китай і знайти там своє місце, все частіше хвилює кваліфікованих фахівців (особливо у сфері новітніх технологій), інвесторів, артистів, спортсменів, викладачів, студентів і навіть пенсіонерів.

ЗМІСТ

  1. Які існують способи імміграції в КНР для громадян СНД

1.1. Перший спосіб залишитися в Китаї: отримати статус біженця

1.2. Імміграція в Китай за допомогою шлюбу

1.3. Возз’єднання сім’ї як варіант імміграції в КНР

1.4. Імміграція за рахунок інвестицій – шлях для багатих

1.5. Бізнес-імміграція – один із найпопулярніших способів

1.6. Робота в КНР як спосіб імміграції

1.7. Навчання в університеті – ще один спосіб імміграції в КНР

1.8. Імміграція в КНР: можливості для пенсіонерів

  1. Еміграція в Китай громадян з України
  2.  Які візи існують для імміграції в КНР
  3. Правила в’їзду в КНР для громадян СНД

4.1. Митниця дає добро: що можна і чого не можна ввозити і вивозити з країни

Які існують способи імміграції в КНР для громадян СНД

КНР фото

Для того щоб перебратися жити в Піднебесну (як самі китайці називають свою країну) на законних підставах, існує кілька способів, з якими необхідно познайомитися ближче.

Перший спосіб залишитися в Китаї: отримати статус біженця

Цей спосіб еміграції аж ніяк не новий. Після революційних подій 1917 року десятки тисяч біженців знайшли в 1920-х і 1930-х рр. в Китаї (в основному в Харбіні, Пекіні, Шанхаї) свою другу батьківщину. Однак ідея прийому біженців не користується в КНР великою популярністю – лише з 2009 року тут почали офіційно приймати політичних емігрантів і біженців.

Для того, щоб заявити про своє біженство в органи міграційного контролю місцевого народного уряду (не нижче повіту), громадянам СНД необхідно прибути в Китай безпосередньо з країни свого проживання (не через треті держави). Для розгляду поданої заяви потрібно від 3 до 8 місяців (на цей час органами громадської безпеки вам буде видана карта – посвідчення особи на тимчасове проживання в певному місці країни).

У разі визнання біженцем після фінальної співбесіди претендент отримає посвідчення біженця і ПМП терміном на 10 років з правом отримання громадянства КНР (через 6 років безвиїзного проживання). При цьому слід мати на увазі, що на статус біженця можуть претендувати особи, яким на батьківщині загрожувала смертельна небезпека, які з яких-небудь причин (етнічних, релігійних, расових, політичних та ін.) зазнали переслідувань і можуть надати докази цього. Наприклад, сьогодні в Китаї проживає кілька сотень тисяч біженців з КНДР, М’янми, В’єтнаму. Однак громадянам СНД претендувати на статус біженця складно – виникнуть великі проблеми з доказовою базою, а тому цей шлях міграції в Китай не дуже популярний.

Імміграція в Китай за допомогою шлюбу

Цей спосіб імміграції, при якому для отримання ВНП у КНР досить вийти заміж за китайського громадянина або одружитися з китаянкою, отримав поширення. Офіційний шлюб (не фіктивний) – це серйозна підстава для того, щоб уже через рік проживання в Китаї отримати статус постійного жителя на 10 років. А через п’ять років після отримання ПМП претендент має право подати на отримання громадянства КНР (в разі відмови можна повторити спробу ще через 5 років, до закінчення терміну ПМП).

Возз’єднання сім’ї як варіант імміграції в КНР

Громадяни СНД, які мають серед близьких родичів (дітей, рідних братів і сестер, батьків, дідусів і бабусь) громадян або постійних резидентів КНР, можуть скористатися програмою возз’єднання сім’ї.

Возз’єднання сім’ї фото

В’їхати в країну родичі можуть за спеціальним запрошенням із зазначенням ступеня споріднення, планованого терміну перебування і поручительства з боку громадянина КНР. Спочатку ВНП оформляється на рік з правом його продовження. Через п’ять років можна отримати ПМП на п’ять років. А після 10 років проживання в КНР можуть бути подані документи для отримання китайського громадянства.

Імміграція за рахунок інвестицій – шлях для багатих

Цей спосіб імміграції в КНР не по кишені громадянам із середнім достатком. Щоб скористатися ним, необхідно протягом трьох років інвестувати не менше 500 тисяч доларів США в галузі, які заохочуються урядом, або в економіку менш розвинених західних провінцій КНР. Якщо ж мова йде про центральні або східні провінції, то сума інвестицій складе мільйон доларів. Можна також інвестувати два мільйони доларів в економіку КНР в цілому (в державний або комерційний сектор, розвиток інфраструктури та ін.). Інвестор отримує ПМП на 5 років (навіть без підтвердження знання китайської мови) і право в майбутньому оформити китайське громадянство.

Бізнес-імміграція – один із найпопулярніших способів

Це один із найбільш поширених способів імміграції в КНР серед громадян СНД (особливо з Росії, Казахстану й України). Реєстрація та ведення бізнесу в Китаї іноземними громадянами передбачає два ключові моменти:

  • справну сплату податків;
  • створення робочих місць для китайських громадян (мінімальна кількість – 10).

Іноземці-бізнесмени спочатку отримують бізнес-візу (на 3 місяці), після закінчення якої оформляється ВНП на рік з правом продовження. Через п’ять років власники бізнесу (за умови відсутності будь-яких зауважень з боку влади) отримують дозвіл на постійне місце проживання в Китаї.

Робота в КНР як спосіб імміграції

Працевлаштування в КНР також один із популярних способів імміграції для громадян СНД (з огляду на те, що середня зарплата в КНР становить близько 800, а у великих містах – 1040 доларів США). Найбільші шанси знайти добре оплачувану роботу (на рівні Європи і США) мають фахівці, що володіють високою кваліфікацією і досвідом, представники дефіцитних для КНР професій, вчені зі світовим ім’ям, відомі спортсмени та артисти. Підписаний контракт і згода Міністерства праці відкривають шлях до отримання робочої (трудової) візи.

Така віза передбачає місячне перебування в країні й оформлення за цей час ВНП на рік з правом продовження (до закінчення терміну трудового договору). Трудовий договір також може продовжуватися. Через п’ять років проживання в країні іноземний працівник має право на оформлення ПМП (для вчених із докторським ступенем цей статус надається відразу ж).

Навчання в університеті – ще один спосіб імміграції в КНР

Навчання у вищих навчальних закладах КНР фото

Отримання вищої освіти в Китаї особливо популярне серед молодих громадян СНД (в останні роки зростає і популярність шкільної освіти). Дипломи китайських Вузів визнаються в більшості країн світу, а вартість навчання в них досить низька. До того ж після закінчення навчання в китайському Вузі іноземні студенти отримують право жити і працювати в країні. На час навчання студенти отримують ВНП – для цього потрібна наявність контракту з китайським навчальним закладом і підтвердження платоспроможності учня. Для багатьох студентів із СНД можливе безкоштовне навчання в китайських Вузах (згідно з виділеними квотами). Уряд КНР також ініціював кілька стипендіальних програм для іноземних студентів, які покривають витрати на навчання і проживання.

Імміграція в КНР: можливості для пенсіонерів

Як не дивно, але «першовідкривачами» імміграції в КНР в кінці 1990-х рр. стали пенсіонери, які оцінили переваги життя в цій країні (низькі ціни, відсутність дефіциту і черг, гарне медичне обслуговування). Говорячи про те, як виїхати жити в Китай на ПМП пенсіонеру, чия дитина вже отримала громадянство КНР, слід зазначити, що для цього йому досить скористатися програмою возз’єднання сім’ї. Якщо за старим батьком нікому доглядати в країні його проживання, питання буде вирішене позитивно.

Звичайні пенсіонери з країн СНД також мають можливість іммігрувати в КНР. Існує навіть така практика, коли пенсіонери здають в оренду або продають свої квартири на батьківщині, за туристичною візою в’їжджають на китайську територію (з 2004 року для перетину кордону і перебування в країні до 30 днів досить мати лише закордонний паспорт), беруть в оренду або купують квартири в Китаї та безбідно живуть тут на свої пенсії, періодично навідуючись до Росії. Китайська влада надає таким власникам квартир ВНП.

Еміграція в Китай громадян України

Еміграційні процеси в Китайську Народну Республіку з країн СНД поступово активізуються. За останні 20 років кілька тисяч вихідців з країн СНД отримали ВНП і ПМП у Китаї. Більшу частину з них складають громадяни України та Росії.

Еміграція в Китай сьогодні викликана:
  • переїздом громадян пенсійного віку;
  • бізнес-еміграцією;
  • навчанням у вищих навчальних закладах;
  • укладенням шлюбів з громадянами Китаю.

Частина тих, хто виїхав, – пенсіонери. Це пов’язано не тільки з дешевизною комунальних послуг, продуктів харчування, одягу тощо, рівень цін в Китаї не високий. Багато літніх людей їдуть сюди, щоб отримати доступне і якісне медичне обслуговування.

Крім того, в Китай їде все більше бізнесменів і студентів, в зв’язку з чим зростає число міжнародних шлюбів. На жаль, Україна не має з КНР спільних кордонів (як РФ або Казахстан), але, незважаючи на це, історія української діаспори в Китаї має давні традиції. І хоча в 1949 році більшість українців виїхали з Китаю після приходу до влади комуністів, сьогодні можна констатувати збільшення міграційних тенденцій серед українців. Велику їх частину становлять студенти вишів, бізнесмени і громадяни, що їдуть в КНР за робочими візами.

У 2014 році в Китаї з’явилася Асоціація українських студентів і випускників китайських університетів, а у великих містах (Шанхаї, Пекіні, Нанкіні та ін.) утворилися громадські українські клуби.

Головна мета цих організацій – спілкування, а також надання допомоги співвітчизникам в питаннях пошуку роботи, вивчення мови, якнайшвидшої адаптації до життя в Китаї. Крім того, там вам роз’яснять, як переїхати в Гуанчжоу в 2018 році та в якому з великих центрів країни краще влаштуватися.

Які візи існують для імміграції в КНР

Для в’їзду і перебування на території КНР громадянам СНД необхідно оформити відповідні візи.

Сьогодні найбільш популярні такі види віз:
  • туристична віза (L) – на одне або два відвідування;
  • бізнес-віза (М) – на одно-, дво- і багаторазове відвідування;
  • робоча віза (Z) – видається для в’їзду на 30 днів і підлягає обміну на ВНП за місцем проживання в КНР;
  • навчальна віза (Х) – для навчання у вищих навчальних закладах КНР;
  • національна віза (D) – для приїжджих на постійне місце проживання;
  • для членів сімей громадян КНР або іноземців з ПМП (Q) – з метою возз’єднання сім’ї та ін.

Китайські візи видаються з тимчасовим «коридором», протягом якого необхідно в’їхати в країну. З моменту в’їзду почнеться відлік терміну дії візи.

Правила в’їзду в КНР для громадян СНД

В’їзд і виїзд іноземних громадян регулюється Законом КНР «Про в’їзд і виїзд іноземних громадян», ухваленим у 2013 році, і Положенням № 637 Держради КНР від 03.07.2013 р. Для в’їзду в країну іноземці повинні звернутися до консульських установ КНР і отримати відповідну візу (в залежності від мети візиту). Для в’їзду в адміністративний район Тибету окремої візи не потрібно, зате буде потрібно спеціальний дозвіл від ТАР (турбюро району Тибет).

Міграція в Китай з країн СНД в останні роки зросла багато в чому завдяки тому, що влада КНР спростила візовий режим:

  • дозволили громадянам СНД безвізове відвідування острова Хайнань (групам від двох осіб на 21 день), з 2013 року – міста Суйфеньхе і міста Урумчі (континентальний Китай) до 15 днів;
  • ввели транзитний безвіз протягом 72 годин у містах, де є великі аеропорти: Пекіні, Шанхаї, Ченду, Хубей, Харбіні та ін.;
  • дозволили відвідування КНР жителям прилеглих до кордону областей РФ на термін від 15 до 180 днів (візу можна отримати на КПП) та ін.

Одночасно китайська влада посилила санкції:

  • за нелегальний в’їзд – штраф по 500 юанів (74 долари США) за день перебування (до 10 тисяч юанів (1469 доларів США)) або затримання на термін від 5 до 15 днів;
  • за проживання без реєстрації – 2000 юанів (294 долари США);
  • за нелегальне працевлаштування – від 5 до 20 000 юанів (734-2937 доларів США) і арешт (на 15 днів). Штраф також зобов’язаний заплатити і роботодавець – по 5000 юанів (734 долари) з фізособи, по 10 000 юанів (1468 доларів) – з організації за кожного працівника (до 100 тисяч юанів (14 864 долари)).

В’їзд у КНР дозволений тільки через контрольно-прикордонні пункти з пред’явленням паспорта і дозвільних документів.

Митниця дає добро: що можна і чого не можна ввозити і вивозити з країни

Всім, хто в’їжджає або виїжджає з Китаю, необхідно знати, що, відповідно до Митного Кодексу КНР, заборонено брати з собою:
  • зброю, включаючи її імітацію (в т. ч . іграшки), боєприпаси, різальні та колючі предмети (включаючи вилки, складані ножі і ін.);
  • радіостанції, радіопередавачі тощо (тому на митниці можуть причепитися навіть до звичайного радіоприймача);
  • будь-які інформаційні матеріали, які суперечать інтересам КНР (сюди може бути віднесена порнографія, матеріали про Далай-ламу, Тибет, Тайвань та ін.);
  • будь-які наркотики (в тому числі ліки за рецептом);
  • національну валюту КНР готівкою понад 20 000 юанів (2937 доларів США);
  • тварин (крім собак та котів) і рослини (включаючи свіжі яблука чи груші).

Митниця встановила обмеження на ввезення в КНР:

  • тютюнових виробів (до 400 сигарет, 100 сигар або 0,5 кг тютюну). Все, що перевищить ліміт, обкладається митом;
  • алкогольних напоїв (1,5 л алкоголю міцніше 12%).

Один пасажир може провезти одну тварину (кішку або собаку). При цьому необхідно мати ветеринарний міжнародний сертифікат, довідки про імунізацію тварини та вакцинацію проти сказу (не більше ніж за 12 місяців до в’їзду). Крім того, після в’їзду тварину помістять в карантин на 7 днів. У готелі з домашніми тваринами в Китаї не селять.

Особисті речі, вартість яких не перевищує 5 000 юанів (734 доларів), митом не обкладаються і не декларуються (встановлений ліміт – по одному предмету кожного виду (ноутбук, телефон, фотокамера тощо)). Грошові кошти в іноземній валюті та коштовності (не більше 50 г золота і срібла) вартістю понад 5000 доларів США потрібно декларувати.

Вивозити з країни предмети старовини, антикваріат можна лише за наявності чека й експертного дозволу спеціальних органів у справах культури. Китайські ліки дозволено вивозити за наявності рахунку-квитанції. На китайських митницях поширена практика вибіркових оглядів – митники просять показати який-небудь предмет з багажу, який їм видався підозрілим: рідина, щось схоже на ніж тощо.