Освіта в США для українців

Отримати освіту в США може як громадянин Америки, так і іноземець. Навчальні програми, створені з урахуванням сучасних досягнень науки. Студенти живуть і навчаються в комфортних умовах.

США фото

Стаття знайомить читача з можливостями отримання освіти в США для українців.

Переваги і перспективи навчання в Америці

Навчання в США користуються заслуженою популярністю серед іноземців завдяки ряду незаперечних переваг:

  1. Навчальні програми дозволяють досконало вивчити теорію, навчитися відстоювати власну точку зору і застосовувати знання на практиці.
  2. Інфраструктура університетів забезпечує хороші умови для навчання та відпочинку.
  3. Всі хто отримав вищу освіту в Америці, після закінчення навчання мають право працевлаштовуватися і працювати в США.
  4. Медичне обслуговування студентів та юридична підтримка гарантована.

Система вищої освіти у США та її особливості

Вища школа США не має законодавчо закріпленої класифікації.

Навчальні заклади поділяються на кілька видів:

  • коледжі;
  • університети;
  • технологічні інститути;
  • інші установи.

Навчання у США пропонують понад шести тисяч навчальних закладів. Всі Вузи підпорядковуються адміністрації штату, в якому розташовані.

Присвоєння ступенів аналогічно прийнятим у Європі рейтингу:

  • Бакалавр (навчання протягом чотирьох п’яти років коледж не враховується);
  • Магістр (два додаткових роки);
  • Доктор (після магістратури два три роки).

Увагу

В університетах перші два курси присвячені вивченню загальних дисциплін, тільки після цього здійснюватися поділ за спеціальностями. Після проходження теоретичного курсу студент має право вибрати іншу область знань. У цьому випадку доводиться освоювати новий курс з нуля. В результаті термін навчання розтягується, а витрати збільшуються.

Як поступити в американський ВУЗ

Американский вуз фото

Правила прийому абітурієнтів легко знайти на офіційних сайтах навчальних закладів. Вимоги для представників різних країн можуть значно відрізнятися.

У більшості випадків іноземці приступають до освоєння основної програми після підготовчого курсу, який триватиме півтора року іноді рік. Програма підготовки не прив’язана до конкретного навчального закладу.

У цей час рекомендується:

  1. Підтягти знання американської версії англійської мови необхідно здати іспит і отримати сертифікат IELTS та TOEFL (можуть бути прийняті до розгляду сертифікати LSAT, MCAT, GMAT, ACT, AT).

Увагу

Освіта в США отримують англійською мовою. Знання оцінюватися в балах. Тип тесту і необхідну для вступу кількість балів уточнюйте в конкретному університеті.

  1. Дізнатися, як вчинити в конкретний університет або інший навчальний заклад в США, вибрати програму навчання, уточнити умови зарахування.
  2. Підготувати документи для вступу подати заяву, здати вступні іспити та пройти співбесіду.

Увагу

У Вузи США дозволено вступати після закінчення середньої школи маючи атестат про середню освіту, але фахівці радять закінчити вищий навчальний заклад в Україні або отримати ступінь бакалавра. Нотаріально завірену копію отриманого диплома спеціальні агентства перевіряють на відповідність (зіставляється середній бал, період навчання, відповідність програм, присвоєна ступінь і т. д.). Після підтвердження диплом, може використовуватися для вступу в американський ВУЗ.

  1. Зарахування до ВУЗУ є підставою для відкриття студентської візи в США F1 (в деяких випадках отримують M1 або J1) та оформлення посвідки на проживання в США.

Перелік документів для візи уточнюйте у Посольстві США в Україні. Дуже важливо довести наявність коштів на оплату навчання та проживання. Якщо запитають, де ви плануєте працювати після закінчення навчання, відповідайте — планую повернутися додому, в Україну.

  1. Після отримання візи приступайте до підготовки до переїзду.

Є безкоштовну освіту в США?

Образование в США?

Безкоштовна освіта в США не передбачено. Всі Вузи Америки платні. У престижних вузах ціна проходження річного курсу оцінюється в п’ятдесят тисяч доларів (сорок три тисячі євро), а іноді і більше. Вартість навчання в державних навчальних закладах США менше близько двадцяти тисяч в рік. В загальну суму включені і витрати на житло, ціна навчальних матеріалів та інших передбачених для студентів послуг.

У США багато програм допомоги студентам. Можна отримати гранти, стипендії, пільги, часткове погашення витрат і т. п.. У студентських стипендіальних програмах беруть участь університети Пенсільванії, Каліфорнійський технологічний інститут, Гарвардський університет та інші навчальні заклади.

Вузи в законодавчому порядку зобов’язані публікувати на офіційних сайтах інформацію про те, як отримати освіту в конкретному навчальному закладі США, скільки коштує навчання, які умови участі у стипендіальних програмах. Стипендія присуджуватися талановитим кандидатам, іноземним студентам складно отримати фінансову допомогу таким способом.

Як вибрати ВУЗ?

В Америці діє близько шести тисяч навчальних закладів. Кращі університети США вибрати складно.

За результатами світових рейтингів елітними вважаються:

  1. Заснований в 1861 році розташований Кембриджі Массачусетський технологічний інститут.

Основні напрямки психологія, хімія, фізика, біологія, інформатика і економіка. Програма спрямована на виховання креативно мислячих професіоналів, здатних пропонувати нові ідеї і впроваджувати інновації.

Кожен рік у ВНЗ вступає три тисячі іноземців. Вартість навчання на рік сорок дев’ять тисяч доларів. Оренда житла в кампусі сімнадцять тисяч.

  1. Заснований в 1891 році розташований у Кремнієвій Долині Стенфордський університет займається підготовкою успішних підприємців в області впровадження IT-технологій, прикладної математики і гуманітарних наук.

20% студентів-іноземці. Вартість сорок вісім тисяч доларів в рік. Ціна проживання п’ятнадцять тисяч.

  1. Заснований в 1636 році розташований у Кембриджі Гарвардський університет вважається елітним навчальним закладом. Студенти отримують знання в галузі техніки, медицини, бізнесу, права, гуманітарних і соціологічних наук і мистецтва.

25% студентів-іноземці. Вартість сорок сім тисяч доларів в рік. Ціна проживання п’ятнадцять тисяч.

Пропонуємо подивитися відео про те, як вибрати університет у США.

Навчання та роботу дозволено поєднувати?

Студенти, які прибули до США за студентською візою категорії F-1, мають право поєднувати навчання і роботу 20 годин в тиждень. В залежності від виконуваної роботи оплата 6-10 доларів в годину.

У канікулярний період влітку і в перервах між семестрами в грудні і квітні місяці дозволено працювати 40 годин на тиждень.

Підіб’ємо підсумки

Українцям доступне освіту в навчальних закладах Америки. Умови вступу уточнюйте на офіційних сайтах конкретного вузу. Поцікавтеся стипендійними програмами, можливо, вдасться отримати знижки в оплаті за навчання і проживання.

Знання англійської мови на достатньому для освоєння навчального матеріалу рівні обов’язкова умова вступу.