Що робити, якщо захворіла дитина в Польщі

Здоров’я дитини – головна турбота його батьків. В Україні звикли реагувати на кожен «чих» і викликати дільничного педіатра додому. У Польщі дитяча медицина організована інакше. Тут набагато спокійніше ставляться до простудних захворювань, і навіть жар не завжди є приводом для виклику лікаря.

що робити якщо захворіла дитина в Польщі

Далі розповімо детально про дитячу медицину, виклик швидкої допомоги, лікарняний, щеплення й інші особливості польської педіатрії.

ЗМІСТ

  1. Медична страховка
  2. Щеплення
  3. Лікарняний

Медична страховка

Медична страховка NFZ поширюється на дитину. Для цього потрібно лише, щоб один з батьків попросив роботодавця включити дитини в його обов’язкову страховку.

Для страхування дитини разом з батьком потрібно надати своєму роботодавцю PESEL дитини і вказати її ім’я та прізвище. Більше нічого не потрібно робити для внесення неповнолітнього члена сім’ї в sk?adki ZUS (щомісячна оплата страховки із зарплати).

Кожен володар страховки NFZ обслуговується в обраній поліклініці. При виборі поліклініки зверніть увагу на список лікарів – шукайте таку, де приймає педіатр. Для реєстрації в поліклініці знадобиться PESEL.

Польські педіатри не ходять по викликах додому. Дитяча поліклініка працює в такому ж режимі, що і доросла, хіба що в святкові дні може чергувати лікар. Щоб потрапити на прийом, потрібно зателефонувати і записатися на вільний час – він може виявитися завтра, або через пару днів, або через тиждень.

Ви можете викликати швидку допомогу до дитини, якщо її стан дійсно важкий. Причому висока температура не вважається достатнім приводом – по телефону вам спочатку поставлять питання і можуть не прийняти виклик. Підстави для виклику швидкої повинні бути дуже вагомими – це загроза життю (задуха, втрата свідомості, утоплення тощо). Навіть якщо у дитини жар 39+, їхати в лікарню доведеться самостійно. І, швидше за все, почекати в черзі під кабінетом.

Щоб потрапити до лікаря швидше, можете поїхати в приватну клініку або викликати приватного лікаря додому. Прийом приватного педіатра коштує близько 100 pln, виклик додому – дорожче (уточнюйте в конкретній клініці). Крім того, в приватній клініці можна купити страховку – додатково до вашої основної страховки NFZ. Пакет страхування приватної клініки містить виклики педіатра додому, але в обмеженій кількості (наприклад, 2 виклики в рік).

Направлення на прийом до фахівця (гастроентеролога, кардіолога або ін.) видає педіатр або сімейний лікар (інший назва – «лікар першого контакту») в поліклініці. Потрібно спочатку прийти до нього на прийом і лише потім – до потрібного профільного спеціаліста.

Більшість ліків в Польщі продають в аптеці тільки по рецепту. Рецепт для дитини видає педіатр.

Щеплення

Щеплення для дітей в Польщі поділені на обов’язкові та додаткові. Перші безкоштовні обов’язкові щеплення – БЦЖ і щеплення від гепатиту Б – роблять новонародженому ще в пологовому будинку. Усі такі обов’язкові щеплення робляться в поліклініці (державній або приватній, на розсуд батьків). Стежити за графіком щеплень теж повинні батьки – про них не будуть нагадувати.

щеплення в Польщі

Обов’язкові щеплення в державній поліклініці безкоштовні, але доведеться почекати чергу. У приватній клініці теж можна робити обов’язкові щеплення, але за гроші. Додаткові щеплення в державній поліклініці не покриваються страховкою (за них потрібно платити), але вони дешевші, ніж аналогічні в приватній клініці. Можна купити «пакет» щеплень у приватній клініці. Є пакети і з базовими щепленнями, і розширені пакети з додатковими щепленнями.

Обов’язкові щеплення в Польщі та в Україні збігаються, але може відрізнятися вік, коли їх роблять (наприклад, одне й те ж щеплення робиться в Польщі в 5,5 року, а в Україні – в 6 років).

Для вступу в спортивну школу знадобиться довідка з поліклініки.

Лікарняний

В рамках NFZ передбачений лікарняний по догляду за дитиною («zwolnienie lekarskie na dziecko», або «zwolnienie chorobowe na dziecko», або «zasi?ek opieku?czy»). Тривалість лікарняної відпустки залежить від віку дитини:

  • 60 днів протягом календарного року, якщо ваша дитина у віці до 14 років, або
  • 14 днів протягом календарного року, якщо дитині є 14 років, а також якщо хворіє інший член сім’ї.

Розмір лікарняної допомоги становить 80% від доходу (щомісячної зарплати). Повинен бути оплачений кожен день непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду, в тому числі дні державних свят (докладніше: на сайті ZUS).

Якщо дитину госпіталізують, один з батьків може перебувати з нею в лікарні. Для батьків не передбачене харчування, але є кухня з мікрохвильовою піччю і холодильником. Ліжко надається тільки пацієнтові (дитині), батько може покласти на підлогу матрац (принести з собою або орендувати в лікарні).

Такі особливості дитячої медицини в Польщі. Вони відрізняються від українських умов, причому, в кращу або гіршу сторону, вирішувати вам. Можна сказати, що державна медицина має одні недоліками, приватна – інші. Мабуть, варто комбінувати їх переваги та доповнювати їх здоровим глуздом.