Лівія з новим кандидатом у президенти

Як повідомляє Reuters, президент розташованої на сході Лівії Палати представників Агіла Салех заявив у середу, що балотуватиметься на пост президента на виборах 24 грудня, що є частиною підтримуваної ООН спроби покласти край десятиліттям конфлікту.

Кандидатура Салеха слідує за декількома іншими видними лівійцями, у тому числі Саїфом аль-Ісламом Каддафі та Халіфою Хафтаром, двома викликаючими розбіжності фігурами, звинуваченими у військових злочинах, які вони обидва заперечують.

«Громадське голосування – єдине джерело легітимності для будь-якого уряду», – сказав Салех у телевізійних коментарях.

Тим часом, суперечки щодо правил виборів тривають, у тому числі, хто має відповідати умовам, графіку та юридичній основі голосування, менш ніж за шість тижнів до його проведення, що викликає сумніви щодо того, чи станеться це взагалі.

За словами критиків, ключові положення, мабуть, покликані дозволити Салеху та його східному союзнику Хафтару боротися без ризику втратити позиції, якщо їм не вдасться перемогти.

Прихильники законопроекту заявляють, що його було прийнято парламентом належним чином, і звинувачують його критиків у спробі відстрочити чи провалити перші вибори в Лівії у 2014 році.

Салех піддався санкціям з боку США та Європейського союзу після відмови визнати уряд національної згоди, що підтримується ООН.

Санкції було знято раніше цього року в міру просування мирного процесу, включаючи створення нового уряду єдності та шлях до виборів.