В Індії підвищений мінімальний вік дівчат для одруження

Уряд Індії схвалив пропозицію щодо підвищення мінімального шлюбного віку для дівчат з 18 до 21 року. Проте погляди правозахисників на цей захід розділилися.

В даний час мінімальний вік для одруження становить 21 рік для молодих людей і 18 років для дівчат. Також уряд, ймовірно, внесе поправки до Закону про заборону дитячих шлюбів 2006 року.

Виступаючи у День незалежності у серпні минулого року, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді згадав цю пропозицію, заявивши, що уряд «постійно дбає про здоров’я наших дочок та сестер».

«Розвиток Індії відкриває для жінок можливості здобути вищу освіту та зробити кар’єру. Необхідно знизити материнську смертність, а також боротися із недоїданням. У цьому світлі слід розглядати питання про вік дівчини, яка стане матір’ю», – сказала міністр фінансів Нірмала Сітхараман.

Робоча група, до якої увійшли представники міністерств охорони здоров’я, юстиції та розвитку у справах жінок та дітей, підтримала цю пропозицію, рекомендуючи, щоб дівчині був 21 рік під час її першої вагітності.

Проте, згідно зі звітом ООН за 2017 рік, 27% індійських дівчат виходять заміж до 18 років.

Ранджана Кумарі, директор Центру соціальних досліджень у Нью-Делі, сказала, що вітає рішення уряду, додавши, що вона підтримує однаковий вік для одруження для обох статей.

“Тепер уряд і політичні партії зобов’язані розпочати роботу щодо зміни нашого способу мислення у суспільстві. Ми повинні забезпечити, щоб дівчата завершили свою освіту та отримали можливість працювати, якщо вони захочуть”, – сказала Кумарі.

Проте Кавіта Крішнан, активіст і політик Комуністичної партії Індії, сказав, що рішення кабінету міністрів було «дуже неправильним» та «проблематичним».

«Це крок, який по суті спрямований на подальший контроль за жіночою незалежністю. Право жінок на шлюб на свій вибір вже зазнало нападок, і тепер воно буде ще більше обмежене, тому що воно отримає юридичні санкції», – сказала вона.