Сотні тисяч китайців залишають свої будинки через повені

Повені в гірських районах на південному заході Китаю розмили дороги і змусили десятки тисяч людей покинути свої будинки. У середу влада попередила, що гігантська гребля «Три ущелини» знаходиться на межі затоплення.

На кадрах відеоспостереження видно, як каламутна вода тече під ногами гігантської статуї Будди – фігури висотою 71 метр, що висічена в скелі в провінції Сичуань.

CCTV повідомило, що повені не досягли ніг Будди з моменту заснування Китайської Народної Республіки в 1949 році.

Вода, що піднімається, розлилася по мішках з піском, складеним для захисту статуї, об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і популярного туристичного напрямку з видом на три зливаються річки.

На відеозаписі видно, як солдати в рятувальних жилетах, багато з яких були літніми, евакуюють жителів з округу Фенчжоу навпроти статуї, допомагаючи їм сісти в човна.

За повідомленням агентства Сіньхуа, близько 1020 людей застрягли в Фенчжоу, страждаючи від нестачі їжі і води через те, що повінь порушила рух транспорту.

Понад 100 тисяч людей були евакуйовані з міст Яан і Лешану.

В іншому місці в Сичуані 21 автомобіль потрапив у велику вибоїну, що стало причиною дорожньо-транспортної пригоди в середу. Державна газета Global Times повідомила, що ніхто не постраждав.

Сіньхуа повідомило, що в кінці цього тижня очікується, що повені досягнуть столиці провінції Чунцин.