Комуністичному Китаю 70 років. Відбувся великий парад збройних сил

Великий військовий парад в Пекіні. Сьогодні Китаю виповнюється 70 років. Глава держави Сі Цзіньпін в своєму виступі з цього приводу сказав, що Китай залишиться на шляху мирного розвитку, але ніхто не зупинить його руху вперед.
«Китайська армія повинна рішуче захищати інтереси суверенітету, безпеки і розвитку країни і захищати мир в усьому світі»,- заявив Сі Цзіньпін в телевізійній трансляції.
«Ніяка сила не зможе порушити статус Китаю або перешкодити китайцям йти вперед», – додав лідер в сірій формі в стилі президента Мао Цзедуна, який проголосив КНР 1 жовтня 1949 року.
За мить, стоячи в чорному лімузині, Сі Цзіньпін привітав окремі формування Народно-визвольної армії (ALW), які взяли участь в параді вздовж проспекту Чан’ань в центрі Пекіна, в той час як небо було розрізано реактивним бомбардувальником і винищувачами. За даними китайських ЗМІ, в параді взяли участь 15 тисяч солдатів і матросів, 160 літаків і понад 500 танків і іншої зброї.
Річниця має велике значення для Комуністичної партії Китаю (КПК), яка править вже 70 років. Святкування були ретельно підготовлені, і посилені заходи безпеки повинні запобігти будь-якому втручанню.
На думку коментаторів, це особливо важкий рік для Сі Цзіньпіна, який очолює КПК з 2012 року. Економіка Китаю останнім часом сповільнилася до найнижчого темпу за останні 30 років, торгова війна з США викликає стурбованість з приводу глобального зростання, а епідемія африканської чуми свиней (АЧС) підвищує ціни на свинину, улюблене м’ясо більшості китайців.
Тінь на святкування річниці кидає також питання Гонконгу, де продемократичні протести тривають майже чотири місяці. За підтримки центрального уряду глава адміністрації цього регіону Керрі Лем бере участь в урочистостях в Пекіні, в той час як сьогодні в Гонконзі відбулися демонстрації, і поліції довелося використовувати газові балончики.