Китай став конкурентом американської мережі GPS (ВІДЕО)

“Китай запустив новий супутник, як частину своєї системи геолокації, яка була створена для конкуренції з американською мережею GPS”, – повідомляє AFP.

Державна система відеоспостереження транслювала кадри запуску ракети в південно-західній провінції Сичуань.

Запуск ракети із супутником Beidou-3GEO3 з космодрому Січан був спочатку запланований на минулий тиждень, але космічне агентство Китаю відклало його через  технічні проблеми.

Спостерігачі відзначають, що завершення створення супутникової мережі робить Китай ключовим гравцем на прибутковому ринку геолокаційні послуг.

Китайська геолокаційні мережа Beidou буде конкурувати з американською системою глобального позиціонування GPS, російської ГЛОНАСС і Galileo Європейського союзу. Це робить Пекін незалежним від систем США і Європейського Союзу.

Азіатський гігант почав будувати свою глобальну навігаційну систему на початку 1990-х років для автомобілів, рибальських човнів і танкерів, використовуючи дані з китайських супутників.

Тепер ця послуга може використовуватися мільйонами власників мобільних телефонів для пошуку ресторанів, заправок, кінотеатрів, може управляти таксі, ракетами і безпілотниками.

Спочатку Beidou, що використовувався в комерційних цілях з 2012 року, надавав покриття тільки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, але з 2018 року він забезпечує його у всьому світі. У мережі близько 30 супутників.

120 країн, включаючи Пакистан і Таїланд, використовують послуги Beidou для моніторингу портового руху, проведення рятувальних операцій і багато чого іншого.