Доктор, який першим повідомив про китайський коронавірус, помер

Доктор, який першим повідомив про новий коронавірус своїм колегам, помер від цієї хвороби, повідомляє лікарня, цитована китайськими державними ЗМІ Global Times.

Смерть була викликана серцевою недостатністю.

Офтальмолог д-р Лі велить написав у відомому китайському додатку 30 грудня, що у 7 пацієнтів з місцевого ринку морепродуктів було діагностовано SARS-подібне захворювання, і вони були поміщені в карантин в його лікарні. Потім він пояснив, що це був коронавірус. Протягом декількох годин його повідомлення передавалося сотні разів. Після публікації, Лі відвідала китайська влада, змусивши його підписати заяву про те, що він «дає неправдиві коментарі», «серйозно порушує державну політику» і поширює неправдиві чутки.

У той день, коли офтальмолог повідомив про вірус, міська комісія охорони здоров’я Ухані зробила термінову заяву, повідомивши медичним центрам міста, що у ряду пацієнтів з рибного ринку була «невідома пневмонія».

31 грудня в Ухані був оголошен спалах. 1 січня міська поліція оголосила, що вона “подала в суд” на вісім осіб, які недавно “опублікували і поділилися чутками в Інтернеті”.

У минулі вихідні доктор Лі повідомив CNN, що він також заразився смертельним вірусом після того, як кілька разів раніше отримував негативний результат.

За даними місцевих ЗМІ, його вагітній дружині також був поставлений діагноз коронавірусна інфекція.

34-річний доктор був зарахований в Уханьський університет в 2004 році за спеціальністю клінічна медицина.