Найбільший в світі айсберг ось-ось вийде у відкритий океан

За даними BTA, найбільший в світі айсберг А68, що відколовся від Антарктиди в 2017 році, ось-ось вийде у відкритий океан.

Айсберг відійшов так далеко на північ, що досяг межі морського льоду на континенті. Коли він відколовся, його площа становила 6 000 кв. м. За два з половиною роки він втратив дуже мало.

На думку експертів, A68 навряд чи залишиться цілим, коли досягне бурхливих відкритих вод Південного океану.

«При співвідношенні товщини до довжини п’яти аркушів формату А4 я дивуюся, що океанські хвилі ще не перетворили А68 в кубики льоду», – сказав професор Адріан Лакман з університету Суонсі. «Це дуже дивно», додає вчений.

Айсберг знаходиться на 63 градусі південної широти і слідує дуже передбачуваним курсом. Коли він перетне край півострова, його слід перенести на північ до Атлантики за допомогою, так званої, Алеї айсбергів.

Найбільший айсберг в сучасній історії – B15 з площею 11 000 квадратних кілометрів. Він відколовся від крижаного шельфу Росса в 2000 році. Один з його останніх шматків знаходиться посеред дороги на Південні Сандвічеві острови, площа якого становить всього 200 квадратних кілометрів.

Такі величезні айсберги повинні постійно контролюватися, бо вони можуть стати небезпечними для судноплавства.

Найбільший в світі айсберг виходить у відкритий океан https://t.co/AbzdkY5gA4 #Mantime https://t.co/eQQT8822Zi # 566

– POST Online Media (@poandpo) 6. лютого 2020 р