Канада розглядає питання про відправку військ в регіон Перської затоки

Канада розглядає можливість участі в американській місії в Ормузькій протоці, але, як правило, виявляє бажання діяти спільно з великою групою союзників, – заявила глава дипломатії Христина Фріланд після зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Хейко Маасом.

Як повідомила Фріланд в ході спільної прес-конференції з Маасом, ситуація в Ормузькій протоці була однією з тем їх переговорів. «Що стосується будь-якої операції, це те, що Канада все ще розглядає і проводить внутрішні консультації, також беручи до уваги наявні ресурси», – зазначила вона.

– Канада бере участь у багатьох заходах по всьому світу, від Латвії через активну роботу з підтримки санкцій проти Північної Кореї і до миротворчої місії в Малі. Таким чином, ми активно працюємо в самих різних місцях, і це береться до уваги, – заявила міністр.

– Однак я хочу сказати, що, як правило, Канада набагато охочіше працює з великою групою союзників і партнерів зі схожими поглядами, коли здійснює дії в світі. Ми вважаємо, що це безперечно кращий підхід. Не завжди можливий, але кращий, – додала вона.

Необхідність деескалації

Фріленд також підкреслила, що, хоча Канада не є стороною ядерного угоди з Іраном (JCPOA), вона підтримує зусилля “європейців і Німеччини і Хейкі Маасу по їх підтримці”. Вона також бачить «необхідність деескалації в цих дуже делікатних відносинах».

Місія Сполучених Штатів, до якої Сполучене Королівство приєдналося минулого тижня, спрямована на захист торгових суден, що проходять через Ормузьку протоку. Напади Ірану на танкери, що проходять по цьому маршруту, привели до подальшої напруженості в регіоні.

Незважаючи на початкові переговори між владою США і іншими урядами, включаючи Польщу, Францію і Німеччину, жодна інша європейська країна ще не вирішила приєднатися до цієї місії.

Глава німецької дипломатії досі виключав участь в місії під керівництвом США, він, в свою чергу, є прихильником організації проливний місії ЄС.