І Південна Корея приєднується до коаліції в Ормузькій протоці

Південна Корея у відповідь на заклики США планує в лютому 2020 року відправити есмінець в Ормузьку протоку в рамках своєї участі в міжнародній коаліції для забезпечення безпеки судноплавства в регіоні.

У січні влада Південної Кореї плануює відправити парламентера в штаб-квартиру Міжнародного агентства з безпеки на морі, розташованого в Бахрейні, для обговорення деталей участі країни в коаліції.

13 грудня “Йонхап” повідомляв, що в Сеулі обговорюються способи підтримки зусиль міжнародної спільноти і захисту південнокорейських громадян і кораблів у протоці Ормуз. У той же день агентство, посилаючись на представника національного міністерства оборони, заявило, що Сеул розглядає можливість приєднання до коаліції, але, незважаючи на заклики США, він ще не прийняв остаточного рішення.

Ситуація в Перській затоці погіршилася 19 липня, коли танкер «Stena Impero» під британським прапором був затриманий в Ормузькій протоці Корпусом вартових ісламської революції (елітними підрозділами Збройних сил Ірану). За їх словами, танкер був заарештований «за порушення міжнародних правил» і був доставлений в порт для перевірки. Державний департамент оголосив, що Вашингтон створює коаліцію для забезпечення свободи судноплавства в регіоні Перської затоки. Австралія, Бахрейн, Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати і Великобританія оголосили про свій намір приєднатися до коаліції.

У 2009 році Південна Корея розгорнула есмінець “Кан Гам Чан”, а також кілька спеціальних сил і вертольотів в Аденській затоці. За останнє десятиліття військовий контингент Південної Кореї забезпечив безпеку більш ніж 22 тисячам кораблів і відбив 21 піратські атаки в регіоні.