Життя українців у Канаді

Благополучне життя в доброзичливій до іноземців Канаді давно й успішно реалізується співвітчизниками та просунутими сусідами по СНД. Країна без зупинки розвивається і процвітає, щороку займаючи перші позиції в рейтингах кращих місць для життя.

Канада фото

Головна перевага держави в очах іммігрантів – високі зарплати для всіх і лояльне ставлення до приїжджих. Але перш ніж йти збирати речі для якнайшвидшого переїзду, варто переконатися, що Канада підходить для цього з усіх боків.

ЗМІСТ

  1. Ринок праці
  2. Зарплати й податки
  3. Рівень добробуту
  4. Ціни
  5. Канадська сфера освіти
  6. Медичне забезпечення
  7. Вартість житла і нерухомості

Ринок праці

Роботи у Канаді багато, але тільки для тих, хто добре володіє англійською мовою або хоча б здатний нею виразно висловлюватися. Без знання мови робити у кленоволистих нічого. Якщо ж англійська мова є серед інших якостей, то можна розраховувати на роботу за фахом, особливо якщо це пов’язано з технікою й автотранспортом.

Існує список, де відображені найбільш затребувані професії в 2018 році:
  • автомеханіки – свої вміння потрібно підтвердити профільним документом про освіту, а також наявністю трирічного досвіду;
  • далекобійники – знадобляться відповідні права на водіння, що діють на канадських землях, досвід від 6 до 18 місяців;
  • сервісні службовці готелів, готелів – досвід роботи теж обов’язковий;
  • касири – необхідні диплом, досвід;
  • кухонні підсобники, помічники кухарів;
  • няні;
  • вихователі дитячих садів – необхідні спеціальна освіта, актуальна в країні, досвід;
  • медичний персонал – необхідні міжнародний диплом, кілька років стажу;
  • авіабудівні фахівці – інженерам з вищою освітою, досвідом конструювання від 5 років, знанням не тільки розмовної, а й технічної англійської держава охоче готове відразу надати пільгову візу з дозволом на постійне місце проживання, що охоплює всю сім’ю.

З початку 2015-го уряд ще більш спростив вимоги до стажу кваліфікованих працівників-іммігрантів. Тепер здебільшого достатньо одного року трудової діяльності за професією за 10 останніх років роботи.

Зарплати й податки

Сучасна середня зарплата в Канаді не набагато нижча за середню зарплату в Сполучених Штатах і становить близько 4 тис. доларів США до сплати всіх податкових зборів, які є немаленькими та ростуть з кожним роком.

Зарплата в Канаді фото

Проте в порівнянні з іншими розвиненими країнами податкова політика сіверян вважається не надто суворою. Тому канадці справно звітують за своїми доходами, після чого без затримок перераховують державі до 53% із своїх зарплат.У підсумку на руки канадські трудящі отримують в середньому близько 2 тис. доларів США за місяць.

Зрозуміло, податки залежать від виду трудової діяльності, розміру прибутку, а також від конкретної провінції, оскільки Королівство практикує вільне самоврядування. Розрізняють:

  • прибутковий податок із фізичних осіб;
  • мита за продажу;
  • нарахування за чистий прибуток;
  • відсотки за власність;
  • акцизи;
  • податки на заробітну плату.

Простих громадян стосуються тільки ті з них, що співвідносяться з власністю, спадком, зарплатою. Решта збори призначені для оподаткування виробництва і підприємницької діяльності. Тому звичайним робітникам доводиться віддавати лише приблизно 29% прибуткових податків. Якщо ж сукупний прибуток за весь рік не перевищив 6,5 тисячі доларів, податок узагалі не стягується.

Державою передбачені своєрідні кешбеки, що дають можливість повернути невеликий відсоток відрахувань після закінчення року. Якщо придбати необхідні предмети інтер’єру, побутову техніку, інші товари життєвої необхідності, а потім додати чеки до податкової декларації, можна компенсувати 4-5% витрат від всіх покупок. Так що чеки в Канаді краще не викидати.

Рівень добробуту

Канадське королівство відомо відсутністю явної соціальної нерівності. Рівень життя дуже високий, ціни адекватні, мінімальна заробітна плата не буває нижче 1,5 тисячі американських доларів. Середньостатистична повноцінна сім’я з двома дітьми вільно обходиться 300 місцевих доларів на тиждень.

Про добробут хокейної держави добре говорить статистика:

  • 70% жителів мають власні будинки;
  • майже все населення володіє сучасними побутовими приладами, якісними меблями;
  • більше половини канадців їздить на особистих автомобілях;
  • країна тримає перше місце за кількістю комп’ютерної та цифрової техніки на душу населення.

При цьому в містах і провінціях комфортно уживаються кілька шарів суспільства з різним рівнем забезпеченості. Тому завжди є житло будь-якого цінового діапазону. Також дуже доступні як місцевим жителям, так і туристам розважальні заходи.

Найдорожчими вважаються північні області – Британська Колумбія, Альберта. Найбільш приємні «тарифи» демонструють Манітоба, Квебек.

Ціни

Високий рівень життя в Канаді зумовлений не тільки великими заробітками, але й помітно демократичними цінами на продукти. Хоча для українців вартість споживчого кошика може лякати, але на тлі доходів і ціноутворення інших країн ця цифра втрачається.

Найбільшою статтею витрат для всіх в Канаді є оплата транспортних переїздів.

Транспортні переїзди в Канаді фото

Держава північна, з дикою природою, тому заселеність її місцями досить низька, відстані великі. Звідси підвищена вартість готельних послуг.

Якщо говорити про туристичні подорожі, то, харчуючись тільки в кафетеріях, а проживаючи навіть в некомерційному готелі, потрібно бути готовим щодня розлучатися з 50 доларами. Здебільшого за це відповідальні 7% податку на будь-які витрати, будь то їжа, транспорт або послуги. Життя в Канаді дешевше, ніж турпоїздка по ній.

Канадська сфера освіти

Безсумнівний плюс – відношення вартості освіти до її якості. За навчання тут беруть набагато менше, ніж в іменитих американських чи британських університетах, але отримані дипломи котируються настільки ж високо. Державна система освіти відсутня, але якість навчання така ж висока, а випускники так само бажані по всьому світу, як фахівці з Оксфорда або Йєля. Програми викладання схожі з американськими та англійськими аналогами.

Влада королівства дуже зацікавлена в іноземних студентах, тому з 2015 року отримати студентську канадську візу стало трохи легше. Самі навчальні заклади постійно запускають спеціальні програми для абітурієнтів з-за кордону.

Основною складністю для українців, які вирішили тут навчатися, є розбіжність у вивченні основних дисциплін. Щоб уникнути цієї проблеми, батьки «впроваджують» своїх дітей в канадську освіту ще на стадії випускних класів середньої школи. Тоді й вступити до канадського університету буде легше, і з’являються деякі пільги, включаючи спрощене отримання студентського кредиту.

Канадський університет Вінніпега

Вищі навчальні заклади поділяються на:

  • університети (83 заклади);
  • технічні інститути (90 закладів);
  • коледжі (100 закладів).

Вартість встановлює регіон. Стипендії немає, але є фінансова підтримка іммігрантів на конкурсній основі.

Медичне забезпечення

Якість медичного обслуговування на належній висоті, проте говорити про повну безкоштовність медицини годі й говорити. Фінансування роботи канадських лікарів залежить від страхових відрахувань, тому без медстраховки отримати необхідну медичну допомогу складно навіть в екстрених випадках (дуже дорого).

Медстраховка в Канаді

Вартість страховки визначається регіоном проживання: жителям провінції Саскачеван вона дістається майже задарма, зате мешканцям Британської Колумбії доведеться викладати близько 130 доларів щомісяця за сім’ю з трьох осіб. Навіть для тих, хто отримує мінімальну заробітну плату, це небагато.

У медстраховку дуже часто не входять:

  • послуги невідкладної медичної допомоги;
  • відвідування стоматологів;
  • масаж, косметичні процедури;
  • прийом лікарів-гомеопатів.

Іммігранти мають право отримати свою health card – так називається пластикова картка медичного страхування – через 3 місяці постійного проживання. До цього доведеться не хворіти або купити комерційний пакет соцстрахування.

Вартість житла і нерухомості

Животрепетне для українців житлове питання в Канадському королівстві вирішується вільно. Ціни найрізноманітніші, і пропозицій на будь-який гаманець більш ніж достатньо. Кожна провінція сама піклується про ринок нерухомості, встановлюючи свої ціни та податки, але всі розцінки в межах досяжності. Звісно, найдорожча власність – у центрах і великих містах, більш бюджетна – на периферії.

Вартість стандартного окремого будинку в передмісті Торонто не поступається вартості фешенебельних апартаментів.

Будинок в передмісті Торонто фото

Водночас престижні кондомініуми з центру міста можуть коштувати більше, ніж гарний будинок під містом. В середньому ціни на квартири не дуже високі. Категорія та цінність житла залежить від кількості спалень (1 спальня = наша двокімнатна квартира). Так, двоспальний будинок на ринку Монреаля обійдеться в 300 тисяч канадських доларів, такий же ванкуверський будинок буде коштувати 250 тисяч к. д.

Не менш доступна для українців оренда житла – від 400 до 1200 місцевих доларів. Пропоновані квартири завжди з роздільним санвузлом, зазвичай без меблів, за винятком квартир-студій, де є кухонне обладнання. Заведено вносити передоплату і самостійно оплачувати комунальні послуги: близько 100-200 к. д. щомісяця.

Утримання власного будинку є дешевшим (якщо судити пропорційно). Найдешевшими є оренда і нерухомість Квебека – на третину від найвищих показників.

Є особливість оренди однокімнатного житла: таке приміщення можуть знімати тільки самотні люди або пари без дітей, оскільки законодавство держави зобов’язує надавати дітям окрему кімнату з місцем для сну. За порушення правила штраф стягується з обох сторін – орендаря й орендодавця.

Нерухома власність кленової держави високо цінується інвесторами як перспективне вкладення. Житло – лише впорядковане, без поділу на «бідних» і «багатих» мешканців. До речі, останнє характерно для життя в Канаді загалом. А саме однаково комфортно при будь-якому рівні доходів. Снобізм канадцям невластивий.