Ділимось досвідом про роботу і життя за кордоном

Багато громадяни іноземних держав не пов’язують життя і професійну кар’єру, з яким-небудь конкретним державою вони вважають себе громадянами світу. Українці також підтримують цей міжнародний тренд і з цікавістю освоюють інші країни. Діляться з друзями та родичами враженнями про роботу, умови життя, традиціях і досвіді взаємодії з представниками інших етносів. У цій статті спробуємо коротко розповісти, чим приваблює українців робота і життя за кордоном.

Украинцы заграницей фото

Про закордонну зарплаті

Фахівці затребуваних і дефіцитних професій отримують більше ніж удома або стільки ж. Заробітні плати співробітників без кваліфікації нижче, ніж у місцевих жителів або громадян ЄС.

Приблизний рівень заробітної плати у перерахунку на гривні в різних країнах:

  1. У Польщі середня заробітна плата українців становить 14-21 тис. гр. Найменше отримують доглядальниці 11 тис. гр. Водії великовантажних автомобілів 32-41 тис. гр.
  2. У Німеччині IT-фахівці самі затребувані їх дохід за вирахуванням витрат на проживання і харчування складає 105 тис. гр. в місяць. Великим попитом користуються медики, будівельники, різноробочі. Мінімальна заробітна плата 30 тис. гр.
  3. В Чехії 28 тис. гривень.

Медобслуговування за кордоном

Медична допомога за кордоном доступна для місцевих жителів і іноземців. Залежно від прийнятої в даній країні системи охорони здоров’я, можна отримати:

  • допомогу без оплати в державних лікувальних центрах;
  • послуги, передбачені медичною страховкою;
  • платні послуги у конкретного спеціаліста в приватній клініці.

Приклад:

Працює у Польщі іноземець може отримати передбачену страховкою медичну допомогу без оплати. Страхові внески часто вносить роботодавець. Хочете переконатися в оплаті? Зв’яжіться з Управлінням соціального страхування (УСС).

Якщо іноземець відкрив власну фірму, він може самостійно сплачувати внески до УСС або купити страховку. На території ЄС рекомендується мати медичну страховку з покриттям 30 тис. євро. Послуги стоматолога в більшості країн платні. У разі виникнення загрози життю повинна бути надана екстрена медична допомога, незалежно від сплати внесків та наявності страховки.

Пенсійне страхування

Пенсия фото

Як нараховується пенсія та стаж тим, хто працює за кордоном?

Україна уклала договори і угоди про двостороннє співробітництво в галузі соціального забезпечення громадян:

  • з Польщею;
  • Чехією;
  • Литвою;
  • Португалією;
  • Словаччиною;
  • Естонією;
  • Іспанією;
  • Латвією;
  • Румунією;
  • Угорщиною;
  • Болгарією;
  • Монголією.

Та деякими іншими країнами.

Якщо ви працюєте за кордоном за наймом легально, маєте запис у трудовій книжці і платите пенсійні внески, вам буде зарахований стаж та нарахована пенсія. Ті, хто відкрив власний бізнес і регулярно сплачував внески будуть отримувати пенсію.

Прийнята Українським парламентом Пенсійна реформа передбачає відновлення пенсійного стажу оплатою внеску в пенсійний фонд. Зараз внесок з мінімальної зарплати становить 1400 гр. (відрахування з мінімальної заробітної плати 704 х на коефіцієнт 2)

Житло за кордоном

Переглядаючи вакансії, зверніть увагу на надання житла. Багато роботодавці забезпечують проживання або частково компенсують оплату оренди кімнати і комунальних послуг. Працівникам зайнятим на престижних роботах, наприклад, м’ясокомбінаті можуть компенсувати всі витрати на проживання.

На повну компенсацію можуть розраховувати і спеціально запрошені на велике підприємство співробітники дефіцитних професій, наприклад IT-фахівці. У місті практично скрізь є елементарні зручності туалет, душ, кухня, телевізор, Wi-Fi. Основна складність пов’язана з необхідністю проживання в одній кімнаті двох, трьох або чотирьох осіб. В сільській місцевості сезонних робочих можуть поселити в підсобних приміщеннях. У Польщі іноземець може зняти житло самостійно. У невеликому місті оренда квартири становить 600 злотих + 500 комунальні платежі. У Варшаві 1400 злотих.

Права мігрантів

Прийнята в 1900 р. ООН Конвенція про захист прав мігрантів і членів їх сімей закріплює право на життя і роботу в безпечних умовах працюючих іноземців. При зверненні в суд мігрант має рівні права з громадянами країни проживання. У разі недотримання умов трудового договору працівник може звернутися в інспекцію з охорони праці або трудовий суд.

Юридична допомога і як її отримати

Ті, хто працює офіційно, мають шанс отримати юридичну допомогу у країні перебування. У нелегалів менше можливостей, але за законом вони мають рівні права з тими, хто оформлений офіційно.

Юридическая помощь фото

У багатьох країнах ЄС не передбачена безкоштовна юридична допомога, але без оплати можна отримати консультацію у Центрах Соціальної допомоги, Громадських та депутатських приймалень, Агенції Внутрішньої безпеки, Юридичних університетах, Управліннях у справах іноземців.

Тим, хто отримав травми, можуть звернутися в Загальноєвропейську організацію адвокатів(PEOPIL). Зв’яжіться з найближчим Консульством України в країні перебування. Співробітники консульства захистять ваші права в рамках прийнятих міжнародних угод і допоможуть виїхати на Україну.

Іммігранти, експати, біженці, у чому різниця?

Трудова імміграція неоднорідна. Умовно мігрантів підрозділяють на три категорії:

Експат — людина, яка живе за межами своєї країни без зміни громадянства. У будь-який момент може повернутися додому. Це висококласні спеціалісти, запрошені на певну посаду в межах елітних контрактів. Облаштуватися в країні їм допомагає запросила їх фірма.

Іммігрант — людина самостійно, приїхав в іншу країну для роботи і постійного проживання. Ці люди повинні мати чіткий план адаптації, тверезо зважити свої шанси. Облаштовуючи своє життя за кордоном, вони можуть розраховувати тільки на свої сили.

Біженець — людина, що має в своїй країні загрозу життю і вимушений, екстрено її покинути. Часто ці люди не мають документів для перетину кордону, не мають у своєму розпорядженні грошовими коштами, не можуть розраховувати на підтримку.

Рівень необхідного володіння мовою

Наскільки важливий рівень володіння мовою країни перебування? Знання мови відчутну перевагу. Без знання англійської мови складно уявити високооплачуваного IT-спеціаліста або маркетолога, але прямої залежності між знанням і заробітною платою немає. Отримати роботу зможуть навіть ті, хто володіє мовою на мінімальному рівні. Є маса вакансій, які не вимагають спілкування з клієнтами.

Розглядаючи кандидатуру, роботодавець може, поцікавиться, чи знаєте ви мову чи ні, не намагайтеся прикрасити свої здібності. Пам’ятайте перевірити навик легко. Хочете працювати за кордоном? Скористайтеся досвідом попередників.

Поради:
  1. Оформляйте робочу візу і виконуйте запропоновані міграційною службою країни формальності.
  2. Не знаєте мову, просіть переказати трудовий договір, перш ніж підписувати. Трудові спори вирішуються на підставі трудового договору.
  3. Дізнайтеся, куди звертатися в країні перебування у разі виникнення непередбаченої ситуації.
  4. Зробіть ксерокопії документів, у випадку крадіжки або втрати, підтвердити право знаходиться на території іншої країни, буде легше.
  5. Увійдіть у найближчому дипломатичному представництві або консульстві України.
  6. Візьміть гроші на перший час.
  7. 50% заробітку йде на їжу, оплату житла і комуналки.
  8. Перед від’їздом на роботу за кордон. Відкрийте дебетову валютну карту в Україні. Це полегшить ведення грошових операцій в перший час до відкриття рахунку в місцевому банку. Ви зможете виключити необхідність носити при собі великі суми готівкою. Скоротіть витрати на перерахування грошових коштів з країни перебування в Україну і в зворотному напрямку.
  9. Повідомте близьким, тимчасовий адресу.
  10. Медична страховка не завадить.
  11. Процес легального працевлаштування в велику компанію може зайняти кілька тижнів, будьте до цього готові.
  12. Враховуйте традиції, і дотримуйтесь законів країни перебування.

Підіб’ємо підсумки

Робота за кордоном дозволяє заробляти, пізнавати світ, інтегруватися в інші культури, розширювати кругозір і освоювати новий досвід і знання.

Можна працювати за наймом або відкрити свій бізнес. Якщо відносини з роботодавцем або колегами не склалися, дорога додому завжди відкрита.

Найкраще пізнається в порівнянні. Хтось знаходить щастя в іншій країні і залишається жити назавжди, а інший незважаючи на інтеграцію і благополуччя хоче жити в Україні. У кожного свій шлях.

Хочете спробувати свої сили заповнюйте спеціальну форму на сайті eurabota.ua і вам запропонують роботу за кордоном за фахом.