Імміграція в Канаду: способи переїзду в країну

Жителі багатьох країн пострадянського простору хотіли б оселитися в Канаді. В цій державі сприятлива економічна обстановка і багато можливостей для іммігрантів.

переїзд до Канади

Зі статті дізнаєтеся, наскільки можливий легальний переїзд на ПМП в Канаду, які вимоги пред’являються до мігрантів, які підстави найчастіше використовуються для отримання дозволу на тривале проживання.

У чому привабливість Канади для українців?

Велика частина канадців іммігранти, які прибули на Північноамериканський континент в різний час. Офіційними визнані дві мови французька та англійська. У 2015 році економіка Канади постраждала від кризи, канадський долар (C $) впав в ціні в порівнянні з доларом США.

Як не дивно дешевий канадський долар вигідний іммігрантам по ряду причин:

  1. Вартість навчання у Вузах Канади набагато нижче, ніж в США.

Через навчання порівняно легко пройти процес легалізації та отримати статус постійного жителя.

  1. Вигідно навчати дітей в приватних школах, тим більше що дозволено проживання одного з батьків разом з дитиною.
  2. Для реєстрації та розвитку власного бізнесу необхідно менше фінансових коштів.
  3. Вигідні інвестиції в нерухомість, наприклад вартість будинків в зоні Торонто і містах сателітах збільшується на 12% в рік.
  4. Уряд Канади прагне запрошувати в країну професіоналів, для чого створюються спеціальні імміграційні програми.

Кількість осіб які емігрували до Канади протягом 2018 року збільшилась на 12% в порівнянні з припливом іноземців протягом 2017 року.

Як українцям переїхати в Канаду?

Жителі України хочуть знати з чого почати підготовку до імміграції в Канаду? Відповідь на питання як легально іммігрувати в Канаду, які програми доступні для в’їзду іноземців (подробиці дивіться нижче) можна отримати в консульствах, Посольствах і візових центрах Канади, які є в великих містах України.

Для нетривалого (90 днів) візиту досить мати гостьове запрошення або туристичну візу.

Увага

Канада з багатьма країнами підписала певні угоди про можливість безвізового відвідування для громадян цих країн і осіб, що мають вид на проживання (ВНЖ або ПМЖ) в цих державах.

Штамп про прибуття проставляється в закордонному паспорті після перетину канадського кордону. Процедура електронної авторизації є обов’язковою умовою (крім громадян США).

як переїхати до Канади

Для тривалого (понад 90 днів) перебування в Канаді необхідно:

  1. Знайти обгрунтування мети візиту (докладно варіанти розглянемо трохи пізніше).
  2. Оформити в представництві Канади в Україні довгострокову візу.
  3. Після перетину кордону (в аеропорту прибуття) на підставі візи оформляється тимчасовий вид на проживання – ВНЖ в Канаді.

Іноземцям, які прибули по імміграційній програмі, привласнюють статус резидента (не може брати участь у виборах в Канаді).

Увага

Резидент має 1095 днів протягом останніх п’яти років проживати в Канаді. Відсутність в країні більш тривалий час може призвести до втрати статусу.

  1. Після п’яти років перебування в статусі ВНЖ подають заявку на присвоєння статусу ПМЖ.

Увага

Затребувані професіонали можуть отримати право на постійне перебування відразу.

Претенденти на участь в імміграційних програмах безкоштовно проходять онлайн електронні оціночні тести Express Entry. Кандидати, які набрали необхідну кількість балів отримають пропозицію подати заявку.

5. Після п’яти років проживання на підставі ПМЖ (з цього часу три роки необхідно перебувати на території Канади), іспиту з англійської або французької мови (надати сертифікат, що підтверджує мовні навички) подають прохання про присвоєння громадянства.

Варіанти підстав для довгострокової візи

Підставою для легальної імміграції в Канаду українців є:

  1. Участь професіоналів і бізнесменів в федеральних імміграційних програмах, що дозволяє відразу оформити постійне проживання.

Основні програми:

  • «Worker Skilled Trades»;
  • «Experience Class»;

програма «Experience Class»

  • «Federal Skilled».

Повний список уточнюйте в канадському консульстві. Відбір іноземців для імміграції в Канаду ведеться в рамках спеціалізованих програм на підставі подання електронної тесту-заявки та присвоєння конкретній людині балів в залежності від зазначених в анкеті показників:

  • освіта;
  • володіння мовою;
  • професійний стаж;
  • вік;
  • та інші.
  1. Імміграція професіоналів в Канаду для українців можлива, якщо у кандидата є запрошення на роботу в Канаді від роботодавця. Підписаний сторонами трудовий договір – підстава для оформлення робочої візи і ВНЖ. Імміграція в Канаду по відкритій робочій візі можлива для представників робочих спеціальності і людей без кваліфікації.
  2. Реєстрація власного бізнесу в Канаді є підставою для отримання бізнес візи і виду на проживання. Необхідні суми інвестицій відрізнятися в різних регіонах.

Наприклад, бізнес імміграція на територію канадських провінцій:

Нью-Брансвік передбачає внесення 125 000 (C $) інвестицій;

Онтаріо 5 млн. Канадських доларів.

Для отримання дозволу на реєстрацію приватного бізнесу необхідно підтвердити дворічний досвід роботи, мати в наявності стартовий капітал і поручительство від канадської бізнес групи або інвестиційного фонду.

  1. Зарахування на навчання до ВНЗ Канади дозволяє оформити студентську візу і ВНЖ. Завершення освіти в Канаді дозволяє працевлаштуватися в багатьох країнах світу. Після закінчення навчання надається три місяці для пошуку роботи. Імміграція в Канаду після закінчення навчання порівняно простий спосіб переїзду.
  2. Укладення шлюбу з канадським громадянином або особою, що має посвідку на проживання в Канаді дозволяє запросити в країну родичів для возз’єднання сім’ї (батьки, діти, подружжя, дідусі, бабусі, утриманці).

Спонсором для запрошених осіб є запрошуюча сторона

  1. Іноземець прибув до Канади прямим рейсом і зумів довести факт утисків в рідній країні може претендувати на отримання статусу біженця. Справи розглядає спеціальна комісія відбір суворий. Статус і можливість іммігрувати отримають не всі кандидати.

Позитивні і негативні риси життя в Канаді

Імміграція в Канаду має плюси і мінуси.

іммміграція до Канади

До позитивних сторін відносять:

  1. благополучно політичну, екологічну та економічну обстановку.
  2. Толерантність і мультикультуралізм населення.
  3. Всі жителі незалежно від підданства мають безкоштовної доступ до екстреної лікувальної допомоги і середньої освіти.
  4. Імміграційні закони Канади дозволяють подвійне громадянство.
  5. Канадський паспорт дозволяє без віз відвідувати 154 держави.
  6. Низький рівень злочинності.
  7. Велика кількість послуг і зручностей, які надаються безкоштовно (відвідування бібліотек, парків, дитячих майданчиків, пам’яток).
  8. Високі зарплати і рівень життя.

Несприятливими моментами еміграції в Канаду вважають:

  1. Суворий клімат в північних регіонах.
  2. Відстань від рідних місць (переліт за океан коштує дорого).
  3. Великі витрати на переїзд.
  4. Нерухомість, продукти харчування коштують дорого.
  5. Відразу після приїзду складно влаштуватися на роботу з гідною оплатою.
  6. Високі податки.

Підводимо підсумки

Переїзд в Канаду можливий для українських професіоналів, представників робочих спеціальностей, людей без кваліфікації, членів сім’ї резидентів і громадян Канади.

Легальний статус, а потім і громадянство можна отримати, подавши заявку на участь в імміграційних програмах. Відібраним кандидатам запропонують отримати довгострокову візу і ВНЖ.