Литва: допомога біженцям з України

Литва, як і інші країни ЄС, надає біженцям України статус тимчасового захисту. Він дає право на освіту, медичне страхування та постійне проживання терміном на 1 рік із можливим продовженням до 3 років, доступ до ринку праці, соціальну допомогу.

Для отримання статусу вам потрібно зареєструватися в міграційному центрі. Адреси центрів доступні тут https://migracija.lrv.lt/uploads/migracija/documents/files/info. Заявку також можна заповнити наперед онлайн https://www.migracija.lt/app/form-wizard?nationality=UKR.

Пам’ятка з усією основною інформацією для біженців з України https://migracija.lrv.lt/uploads/migracija/documents/files/info.

Авіаквитки в Литву за найвигіднішими цінами https://avia.tripmydream.com/.

Пункти перетину кордону з Польщею https://keliauk.urm.lt/news/view/informacija-pabegeliams-is-ukrainos.

В’їзд із тваринами дозволено. Детальніше про правила в’їзду читайте тут.

Житло

Якщо житла у вас немає, реєструйтесь у цілодобових центрах, де ви зможете отримати всю необхідну інформацію, медичну допомогу та тимчасове проживання (до 72 годин). Список адрес: https://migracija.lrv.lt/uploads/migracija/documents/files/info%20ua_new_UA(1).pdf.

Знайти житло також можна на цих ресурсах:

https://icanhelp.host/

https://www.host4ukraine.com

https://www.shelter4ua.com

https://www.sharemyhome.org/uk/i-need-a-home

https://mapahelp.me/

https://stipruskartu.lt/uk

https://ru.aruodas.lt/

https://domoplius.lt/ru/

https://ru.skelbiu.lt/

Інструкція для українців, які планують прибути до Литви https://investlithuania.com/guide-for-ukrainians.

Робота

Для пошуку роботи можна звернутися до Служби зайнятості (https://uzt.lt/ua/). Також рекомендуємо шукати вакансії на цих ресурсах:

https://www.uatalents.com/

https://helpukrainians.jooble.org/

https://remoteukraine.org/

https://www.jobs4ukraine.eu/

https://www.jobaidukraine.com/

https://jobsforukraine.net/

Соціальні гарантії

Українці, які втекли від війни, мають право на соціальну допомогу. Про те, як його отримати читайте ось тут.

Мобільний зв’язок

Місцевий мобільний оператор Pildyk пропонує українцям безкоштовні SIM-картки з 60 хвилинами безкоштовних дзвінків до України на місяць, а також безкоштовними дзвінками та інтернетом на території Литви. Докладніше про те, як отримати сімку читайте тут https://pildyk.lt/slava-ukraini.

Корисна інформація для українців у Литві

https://helpua.lt

https://www.withukraine.lt

По Вільнюсу: https://ukraina.vilnius.lt/ua/

Благодійна організація “Maisto bankas” (“Продовольчий банк”) надає біженцям з України, які потребують продуктів харчування, картки “Maisto bankas” з €115 на рахунку. З їх допомогою можна придбати продукти харчування в одній з торгових мереж Литви. Картки видаватимуться особам, які приїхали до Литви та зареєструвалися не раніше 24.02. Якщо вам не вистачає їжі і вам потрібна карта Maisto bankas, заповніть форму http://www.maistobankas.lt/ukraina/.

Посольство України в Литовській Республіці http://lithuania.mfa.gov.ua/. Адреса: Teatro g. 4, Vilnius, 03107 Lietuva. +370-5-212-15-36. emb_lt@mfa.gov.ua.

Джерело: https://t.me/tripmydream