Альберта потребує іммігрантів в сільській місцевості

Уряд канадської провінції Альберта стурбований зменшенням працездатного населення, особливо це стосується маленьких містечок і сільської місцевості.

Для того, щоб компенсувати не тільки брак кваліфікованих працівників, а й кількість населення в маленьких містечках і в сільській місцевості, уряд провінції Альберта планує залучати до сільських районів щороку мінімум 10 тисяч іммігрантів.

Згідно зі статистичними даними міністерства громадянства та імміграції Канади, з 2015 по 2018 рік із резидентів, які прямували в Альберту, тільки 10 відсотків планували оселитися в сільській місцевості. Переважна більшість іноземних громадян, які приїжджали до Канади на постійне місце проживання, збиралися жити в одному з семи найбільших населених пунктах провінції: Калгарі, Едмонтоні, Ред-Дірі, Летбриджі, Вуд Буффало, Гранд-Прері і Медісин-Хаті. У 2017 році до Альберти приїхали понад 42 тисяч іммігрантів.

Провінція має спеціальну угоду з федеральним урядом і програму номінації іммігрантів. Це дозволяє відбирати тих фахівців, які потрібні в провінції в даний час. Квота, яку призначає федеральний уряд, розрахована приблизно на 5000 тисяч людей. При цьому, з кожним новим жителем Канади приїжджає в середньому ще чотири члени сім’ї.

На думку колишнього міністра у справах громадянства та імміграції Джейсона Кенні, уряд Альберти проявляє недостатню активність в імміграційній політиці. У сільські райони, використовуючи партнерські відносини з місцевими громадами, можна залучати близько 8000 нових жителів щороку. Такий план працює в Манітобі, де 20 відсотків новоприбулих проживають в сільській місцевості.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Нью-Брансвік проблему гострого дефіциту медичних працівників пропонують вирішувати за рахунок більш активного залучення іммігрантів.

Дію канадської пілотної програми Open Work Permit буде продовжено.