Бразилія прийме міжнародну допомогу в боротьбі з пожежами Амазонки

Уряд Бразилії вирішив прийняти міжнародну допомогу в боротьбі з лісовими пожежами Амазонки. Представник президента Жаіра Болсонаро сказала, що Бразилія вирішить, як використовувати цю допомогу.

У понеділок бразильська влада оголосила, що вони відхилять пропозицію фінансової допомоги від країн G7 для боротьби з лісовими пожежами на Амазонці, незважаючи на те, що президент Франції Еммануель Макрон запропонував виділити на ці цілі понад 20 мільйонів доларів США.

Ми поважаємо ваш суверенітет. Це ваша країна. Однак пожежі на Амазонці – справа всієї планети, – сказав Макрон.

Спасибі, але, може бути, ці заходи є більш актуальними для лісового покриву Європи, – відповів на сторінках порталу Globo глава кабінету Жаіра Болсонаро Онікс Лоренцоні. Він додав, що Бразилія може навчити всіх, як піклуватися про ліси.

Болсонаро і Макрон вели різкі дискусії в останні дні, в тому числі і про пожежу. Макрон звинуватив Болсонаро в цій ситуації і в брехні про позицію Бразилії щодо змін клімату. Болсонаро, в свою чергу, звинуватив Макрона в «колоніальному менталітеті» і «приховуванні своїх намірів».

Нагадаємо, амазонський ліс, велика частина якого знаходиться в Бразилії, охоплений безпрецедентними пожежами. Джунглі виробляють близько 20% кисню в світі і є головним чинником в боротьбі з глобальним потеплінням. Кількість пожеж в країні на 80% вище, ніж в аналогічний період минулого року.