Горять «зелені легені» нашої планети

Бразильське космічне агентство повідомляє, що з початку року в тропічних лісах Амазонки спалахнуло понад сімдесят тисяч пожеж. Десять тисяч тільки за останній тиждень. Північна Бразилія оповита густим димом. Ліси Амазонки виробляють двадцять відсотків кисню Землі і вловлюють вуглекислий газ, який є причиною глобального потепління.
Однак «Бразилія не має достатніх ресурсів для боротьби з рекордною кількістю пожеж в басейні Амазонки»,- заявив її президент Жаір Больсонаро. Проблема пожеж в басейні Амазонки викликає занепокоєння у всьому світі.
«Амазонія більше Європи, як ми можете боротися з кримінальним підпалом в такому районі? У нас немає ресурсів для цього»,- сказав Болсонаро журналістам. Екологи нагадують, проте, що Болсонаро недавно відмовився від допомоги в боротьбі з пожежами.
За офіційними даними, пожежі в районі Амазонки в цьому році на 83 відсотки більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Великі райони тропічного лісу, який вважається «легкими Землі» і однією з найважливіших перешкод на шляху глобальної зміни клімату, виявилися в вогні.
У цю пору року пожежі в тропічних лісах Амазонії нормальні. Однак на цей раз екологи кажуть, що значна частина цих пожеж навмисно розпалюється фермерами, які хочуть таким чином розширити свої пасовища і орні землі.
Президент Франції Еммануель Макрон написав в Twitter, що пожежі в Амазонії становлять загрозу для всього світу і що це питання слід обговорити на саміті G7, який почнеться в суботу в французькому Биаррице.
«Наш будинок у вогні. У буквальному сенсі. Амазонія, яка виробляє 20 відсотків кисню на планеті охоплена вогнем. Це міжнародна криза», – писав Макрон.
Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш висловив «глибоку стурбованість» у зв’язку з триваючими пожежами тропічних лісів на Амазонці. Він підкреслив, що захист цього регіону дуже багато важить за часів кліматичної кризи.