Головний суперник Лукашенко на президентських виборах заарештований

Білоруська влада заарештували Віктора Бабарика, головного суперника президента Олександра Лукашенка на серпневих президентських виборах, за підозрою у фінансових злочинах. Про це повідомив глава держконтролю.

«Бабарика був затриманий, тому що він був організатором і лідером незаконної діяльності», – заявив журналістам голова комісії Іван Тертел.

Бабарика, 56-річний колишній банкір, намагається кинути виклик авторитарному президенту Лукашенко на президентських виборах 9 серпня.

Раніше він очолював Бєлгазпромбанк, білоруську філію російського газового гіганта – Газпрому.

Його заарештували після того, як поліція обшукала його будинок. Бабарика та його сина забрали для допиту.

“Їх адвокатам заборонили входити до приміщення”, – повідомив прес-секретар кампанії Гліб Германчук.

Національне телебачення повідомило, що близько 20 осіб були затримані в зв’язку з розслідуванням справи Белгазпромбанку, а деякі дали свідчення проти Бабарика.

Минулого тижня слідчі обшукали офіси Белгазпромбанка і почали розслідування випадків ухилення від сплати податків і відмивання грошей нинішніми і колишніми банкірами.

Влада в колишній радянській країні розправилися з потенційними опозиційними кандидатами напередодні виборів, на яких Лукашенко балотується на шостий термін.

Напередодні виборів активізувалася серйозна опозиційна діяльність. Були затримані видатні діячі.

На початку червня лідер білоруської опозиції Нікола Статкевич був засуджений до 15 діб позбавлення волі. Крім того, влада затримала десятки активістів.

За словами його дружини, Статкевич залишився у в’язниці ще на 15 днів.

Інший активіст опозиції, Сергій Тіхановский, блогер, який називає Лукашенко “тарганом”, був поміщений у в’язницю за звинуваченням у порушенні громадського порядку. Влада почала кримінальне розслідування відносно Тіхановского і його прихильників.

Лукашенко, 65-річний колишній директор кооперативу, править Білоруссю з 1994 року, бажаючи залишитися при владі ще на два терміни в якості президента.

Він назвав активістів опозиції «бандами злочинців», які хотіли підірвати вибори.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міжнародний спостерігач за виборами, не може назвати вибори в Білорусі вільними і справедливими.